Zorgboerderij Minklath wil uitbreiden

ENTER - Op een trekker rondrijden op een boerderij, lekker scharrelen tussen de kippen en knuffelen met een geit. Dat kan allemaal op zorgboerderij Minklath aan de Wierdenseweg in Enter. De boerderij wil een nieuwe accommodatie bouwen. Zodat de kinderen nog meer plezier hebben.

Minklath is het Griekse woord voor toevlucht en dat is precies wat de zorgboerderij van Jan en Jenny Morsink is, een plaats in de luwte van het platteland waar kinderen die extra zorg nodig hebben, even op adem kunnen komen. En natuurlijk kunnen andersom de ouders ook even op adem komen.

Het gezin Morsink - er horen ook nog vijf eigen kinderen bij - heeft nooit zo te koop gekopen met hun zorgboerderij. Toch vangen ze al sinds 2001 kinderen op met alle mogelijke aandoeningen. De een heeft Adhd of een aanverwandte stoornis, de ander het syndroom van Asperger (lichte vorm van autisme), is lichamelijk gehandicapt of heeft combinaties van verschillende problemen. ?We hebben hier van alles?, vertelt Jenny die, met een foto-album op tafel, in woord en beeld verhaalt over het grote plezier dat de kinderen hebben. Sommigen komen een dag in de veertien dagen, anderen meerdere dagen in de week.

En, ze komen uit de wijde regio. Bij Morsink op het bedrijf lopen behalve 25 koeien ook duizenden kippen een aantal geiten, Friese paarden en veel andere dieren. De kinderen hoeven zelf niets te doen op de boerderij, al mogen ze dat wel. Vooral het helpen voeren van de kalveren is populair. Maar ook het rondrijden op trekkertjes over het bedrijf doen de kinderen graag. En wie zijn geluksdag heeft, mag met boer Jan even een stukje mee op de trekker.

De zorgboerderij zit echter een beetje krap in de ruimte. Daarom wil Morsink, met name voor de wintermaanden, een nieuw onderkomen bouwen. Bouwen in het buitengebied is echter een lastige zaak, vanwege de strenge regelgeving.

Jenny en Jan Morsink willen graag twee schuren slopen en daarvoor in de plaats een nieuw gebouw neerzetten. Het plan is nog in een pril stadium, maar de gemeente Wierden staat er open wel voor. Op de boerderij aan de Wierdenseweg heerst daarom een opgeruimde stemming. Jenny Morsink: ?Als dat zou lukken, dat zou toch wel heel mooi wezen.?

bron: Twentsche Courant Tubantia, 23-08-2005

Terug...