Zien en gezien worden op de Dorpsstraat

Koninginnedag in Amsterdam is niets vergeleken bij de Enterse paarden- en ponymarkt, zo bleek gisteren. Nuchtere Tukkers of niet, van dit jaarlijkse gebeuren maken de Enternaren een waar spektakel.‎

ENTER - Een opmerkelijk gezicht is het wel, bij de vee- en vleeskeuring naast de rooms-katholieke kerk. Tientallen boeren kammen, voeren en presenteren hun mooiste vleeskoeien. En hoe doen ze dat? Uitgedost in spierwitte kledij! Witte blouse, witte broek, sommigen zelfs in witte schoenen. Met de vlaaien van de dames runderen op de grond is dat toch vragen om ongelukken?

?Hobbyboer? Bert Hoogezand uit Wierden - met twee koeien in de prijzen gevallen - haalt breed lachend zijn schouders op. ?Dat is alleen voor de show, h?, hoort er een beetje bij. We hebben thuis wel weer een wasmachine.?

De vleeskeuring is een klein onderdeel van de jaarlijkse paarden- en ponymarkt in Enter. De markt, dit jaar voor de 39e keer, is veel meer dan alleen handel in ruim vierhonderd paarden en pony?s. Het is ook een plaats waar toeristen en thuisblijvende Twentenaren graag komen, rondkijken, snuffelen, zien en gezien worden. Kortom: scharrelen over de rommelmarkt, een ?fantastische? ruitenzeem aanschaffen op de braderie, koffie met krentenwegge nuttigen op het terras bij de Chinees en je afvragen wat een dromedaris nou eigenlijk precies doet op een paardenmarkt.

?Ook een beetje voor de show? Welnee.? Paardenhandelaar Berend Koops uit Eelde, getooid met een Schots geruit petje en een houten handstok, schudt zijn hoofd. Alles is functioneel, legt hij uit. ?De handstok heeft inkepingen. Daarmee kun je precies zien hoe groot de pony?s en de paarden zijn. Da?s handig bij het handelen.? En bovendien moeten de handelaren met de stok af en toe hun dieren een tikje op hun achterste kunnen geven, als de viervoeters weigeren door te lopen.

?Maar je herkent elkaar er wel door?, bekent Koops even later - die zijn drie meegebrachte paarden al verkocht heeft. ?Door de stok en de klompen weet je meteen wie hier de handelaren zijn en wie niet. Maar eigenlijk ken ik alle jongens hier toch al wel?, voegt hij er snel aan toe.

En dat is eigenlijk wel zo handig, blijkt even later op de Dorpsstraat. Handige handelaren zien natuurlijk ook wel in dat het toegestroomde vakantievolk altijd op zoek is naar leuke souvenirs. Klompen en stokken doen het even goed als oliebollen...

bron: Twentsche Courant Tubantia, 12-08-2005

Terug...