Zorgboerderij Miklath wil uitbreiden

ENTER - Op een trekker rondrijden op een boerderij, lekker scharrelen tussen de kippen en knuffelen met een geit. Dat kan allemaal op zorgboerderij Minklath aan de Wierdenseweg in Enter. De boerderij wil een nieuwe accommodatie bouwen. Zodat de kinderen nog meer plezier hebben.

Minklath is het Griekse woord voor toevlucht en dat is precies wat de zorgboerderij van Jan en Jenny Morsink is, een plaats in de luwte van het platteland waar kinderen die extra zorg nodig hebben, even op adem kunnen komen. En natuurlijk kunnen andersom de ouders ook even op adem komen.

Het gezin Morsink - er horen ook nog vijf eigen kinderen bij - heeft nooit zo te koop gekopen met hun zorgboerderij. Toch vangen ze al sinds 2001 kinderen op met alle mogelijke aandoeningen. De een heeft Adhd of een aanverwandte stoornis, de ander het syndroom van Asperger (lichte vorm van autisme), is lichamelijk gehandicapt of heeft combinaties van verschillende problemen. ?We hebben hier van alles?, vertelt Jenny die, met een foto-album op tafel, in woord en beeld verhaalt over het grote plezier dat de kinderen hebben. Sommigen komen een dag in de veertien dagen, anderen meerdere dagen in de week.

En, ze komen uit de wijde regio. Een aantal uit Almelo, maar ook vanuit Staphorst, Elburg, Enschede en Hengelo komen ze naar de grens tussen de dorpen Enter en Wierden om tot rust te komen. Bij Morsink op het bedrijf lopen behalve 25 koeien ook duizenden kippen een aantal geiten, Frieze paarden en veel andere dieren. De kinderen hoeven zelf niets te doen op de boerderij, al mogen ze dat wel. Vooral het helpen voeren van de kalveren is populair. Maar ook het rondrijden op trekkertjes over het bedrijf doen de kinderen graag. En wie zijn geluksdag heeft, mag met boer Jan even een stukje mee op de trekker.

De zorgboerderij zit echter een beetje krap in de ruimte. Daarom wil Morsink, met name voor de wintermaanden, een nieuw onderkomen bouwen. Bouwen in het buitengebied is echter een lastige zaak, vanwege de strenge regelgeving. In de gemeente Wierden loopt echter een pilot-project waarbij nieuw beleid wordt ontwikkeld voor zogeheten Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Want helaas moeten steeds meer boeren stoppen met hun bedrijf, of hebben ze nevenactiviteiten nodig om het hoofd boven water te houden. Vaak komen dan schuren leeg te staan. De vraag is dan, wat kan een gemeente toestaan als alternatieve activiteit. Stallen van caravans is een optie, maar je kunt moeilijk elke lege boerenschuur vol caravans proppen. Zoveel caravans zijn er niet eens. Dus daarom is ondermeer Wierden nu bezig, nieuwe richtlijnen te bedenken. Er is al een omvangrijke enqu?te geweest onder de boeren. De belangrijkste uitkomst is, dat boeren graag wat meer mogelijkheden willen, maar tegelijk zelf ook wel inzien dat er niet teveel bedrijvigheid bij moet komen, geen druk verkeer, geen opslag en verrommeling.

Schuren

De plannen van de zorgboerderij Miklath passen precies in dat nieuwe denken over Vrijkomende Agrarische Bebouwing. Want bij Morsink staan twee schuren leeg, die te gammel zijn om iets zinnigs mee te doen. Jenny en Jan Morsink willen graag die twee schuren slopen en daarvoor een nieuw gebouw neerzetten. Daarin moet ruimte komen voor de zorgkinderen - zodat ze in de winter ruimte hebben voor spelen - maar er moet ook ruimte komen voor het agrarische deel van het bedrijf. Een ruimte waar dierenartsen ontvangen kunnen worden, met een douche enzovoort. De MKZ crisis ligt nog vers in het geheugen en zoals Jan Morsink zegt: ?Als je toch bouwt, kun het beter goed doen. Natuurlijk hopen we dat we nooit weer zoiets meemaken, maar je weet het maar nooit?.

Het plan is nog in een pril stadium. Pas in maart van dit jaar is het ontwikkeld. De gesprekken met de gemeente moeten nog op gang komen, maar zeker is nu al dat er meer dan een luisterend oor is. De zorgboerderij een prachtig initiatief waar de hele regio van profiteert. Op de boerderij aan de Wierdenseweg heerst daarom een opgeruimde stemmming. Jenny Morsink: ?Als dat zou lukken, dat zou toch wel heel mooi wezen.?

bron: Twentsche Courant Tubantia, 01-07-2005

Terug...