Open dag bij zorgboerderij De Piet in Enter

ENTER - Bij zorgboerderij De Piet, gevestigd aan de Voorbroeksweg 3 in Enter, wordt zaterdag een open dag gehouden tussen 10 en 16 uur. ?s Middags wordt er een optreden verzorgd door de boerendansers uit Bornerbroek.

Gedurende de hele dag wordt de muziek verzorgd door de Marjodi?s. Hoefsmid D. Butcher geeft een demonstratie van het bekappen van ezels en geiten. De Piet is een varkensvermeerderingsbedrijf waar behalve de dagelijkse werkzaamheden verstandelijk gehandicapten worden begeleid. Elke ?hulpboer? krijgt taken en verantwoordelijkheden en de dagwerkzaamheden worden ingedeeld naar interesse en kwaliteiten.

Deze bestaan onder meer uit het verzorgen van de dieren zoals konijnen, geiten, varkens, koeien, ezels en honden. Wie het leuk vindt om in de sier- of groententuin te werken of in de kas, kan hier ook lekker zijn gang gaan. Ook wordt in de werkplaats gewerkt met hout. Daar worden bijvoorbeeld vogelhuisjes gemaakt. Er is zelfs een zelfstandige kantinedienst.

De zorgboerderij is juli vorig jaar officieel geopend en sinds die tijd gaat het volgens de familie Meenhuis, eigenaar van de zorgboerderij, heel goed. ?Zelfs boven verwachting. Het is in een stroomversnelling geraakt. Elke dag zijn we geopend, behalve op maandag. Op woensdagmorgen hebben we meestal afspraken met ouders, verzorgers en/of begeleiders. De deelnemers komen voornamelijk van het speciaal onderwijs. Maar sinds kort komt op de donderdagmiddag ook een oudere man bij ons. Ze vinden het allemaal fijn om hier te komen. Er zijn veel investeringen gedaan, want we hebben er een nieuwe schuur bijgezet, een kas geplaatst, een groentetuin aangelegd en de dierenstapel uitgebreid?, aldus Marieke Meenhuis.

Sinds kort heeft de zorgboerderij ook een paard (een bonte tinker), genaamd Mona lisa, gekocht. Wanneer de deelnemers zin hebben kunnen ze dan ook, onder begeleiding, een rondje rijden op het paard.

Tijdens de open dag behoort een rondje paardrijden ook tot ??n van de mogelijkheden. Onlangs is de zorgboerderij een samenwerkingsverband aangegaan met Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) De Brug (onderdeel van de Herderscheeschool in Almelo.) Meenhuis: ?De school huurt een deel van de zorgboerderij voor een interne stage van de leerlingen. Onder begeleiding van leerkrachten gaan deze leerlingen te werk in hun eigen groententuin, kantine en ze leren hoe ze een bestrating moeten aanleggen.?

Begin volgend jaar hoopt de zorgboerderij te beginnen met een koffie/theeschenkerij. Ook hierbij zijn zowel de leerlingen van het VSO als de deelnemers van de boerderij betrokken.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 21-06-2005

Terug...