Argwaan in het reconstructiegebied

Boeren in deelgebied Enter geloven niet in ?verplichte vrijwilligheid?

Negentig procent van de boeren in het Enterse deel van het reconstructiegebied zou beter kunnen worden van de de plannen, maar de argwaan voert desondanks de boventoon op de informatieavonden. Desondanks was het gisteren al een stuk rustiger dan in januari, toen de kopjes op de tafels rammelden.

Met de reconstructie rond Enter - het gaat om de gebieden Enter, Ypelo en Deldenerbroek - worden grofweg twee doelen beoogd: meer evenwicht in de grondwaterstand, waardoor landbouwschade door droogte of natheid vermindert, en realisatie van robuuste verbindingszones, waarlangs flora en met name fauna zich kan verplaatsen.

Ook het plan De Doorbraak maakt onderdeel uit van dit uitwerkingsplan, hoewel het eigenlijk niet onder de robuuste verbindingen valt.

De Doorbraak is een in landbouwkringen omstreden plan. Het is een circa 25 meter brede, ondiepe geul waardoor meer water in het gebied vastgehouden kan worden. Aan weerszijden is een strook van 25 meter nieuwe natuur gepland.

Dat stuit op forse weerstand. De Land- en Tuinbouw Organisaties (LTO) hebben inmiddels uitgesproken dat de daar geplande nieuwe natuur er niet moet komen en ?uitgeruild? moet worden voor natuur voor de nieuwe robuuste zones. ?Daar is de provincie pertinent tegen?, zo verwoordde een provinciaal ambtenaar gisteravond op de tweede van drie informatieavonden in zaal De Kr?l te Enter. Er moet dus ?n nieuwe natuur komen langs De Doorbraak ?n nieuwe natuur voor de robuuste verbindingen.

Waar LTO op dit onderdeel de stellingen heeft betrokken, bleken gisteravond individuele boeren niets te zien in de plannen voor een nieuwe regulering van de grondwaterstand. Waar in het verleden het beleid was ook op de laaggelegen gronden water zo goed mogelijk af te voeren, wil het waterschap daar vanaf. Door dat beleid werd het namelijk op de hoger gelegen gronden droger. Een woordvoerder van het waterschap betoogde dat daar 90 procent van de boeren door wordt benadeeld.

Het geheel aan plannen werd in januari ter inzage gelegd, wat leidde tot heftige informatiebijeenkomsten. ?Ze mochten blij zijn dat toen de kopjes op tafel bleven staan?, verwoordde een bezoeker gisteravond. Door verregaande transparantie in de procedures en met behulp van ?keukentafelgesprekken? probeert de Landinrichtingscommissie de plannen te redden. Een opmerkelijke stap is bijvoorbeeld dat de vergaderingen van de commissie straks openbaar zijn. Verder is aangegeven dat alles slechts op basis van vrijwilligheid gebeurt. Maar daar geloven de laaggelegen boerende ?slachtoffers? niets van. ?Dat is alsof je de kraan open zet. het land onder laat lopen en dan zegt: ?U m?g weg?.?

De landinrichtingscommissie, zo werd wel duidelijk, heeft rondom Enter nog veel werk te verzetten.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 21-04-2005

Terug...