Column: De week van ??? Pelle Mug

Vrijdag 8 april jl. hebt u in de krant kunnen lezen dat de column van Pelle Mug door de redactie is geweigerd, omdat men het niet met hem eens kon worden over de inhoud (zie ook: Enternaren in actie tegen Tubantia). Hieronder kunt u alvast de column lezen die eigenlijk op vrijdag 8 april 2005 in TC Tubantia had moeten staan.

De week van ??? Pelle Mug

Vandaag wil ik het hebben over deze krant, Twentsche Courant-Tubantia dus.
Al enige tijd wordt er gemord over de berichtgeving. De lezers in Enter zouden veel te weinig informatie krijgen over wat er zich in (het dorp) Wierden afspeelt. Wel krijgen zij veel informatie over Rijssen-Holten en zelfs over Hellendoorn en Nijverdal maar wat er in Wierden gebeurt en met name waarover de gemeenteraad praat en beslist, dat krijgen zij niet te lezen.

De fractievoorzitters hebben onder leiding van burgemeester Kobes daarover een gesprek gehad met de huidige hoofd-redacteur, de heer Vis. Zelf heb ik een gesprek gehad met Leo van Raay, de ?baas?van Nijverdal, maar de zaak zat vast.

Er zijn namelijk voor de gemeente Wierden twee edities: ??n voor Almelo en Wierden en ??n voor Rijssen-Holten, Nijverdal en Enter. En die opsplitsing zou gebaseerd zijn op een lezersonderzoek. Entenaren zouden veel meer op Rijssen zijn geori?nteerd. En dat heeft weer met reclame (inkomsten) en advertenties te maken. Draait het dus weer om geld?

Het probleem is dat Entenaren om de vier jaar wel hun gemeenteraad mede mogen kiezen en hoe kan dat als je te weinig weet wat zich heeft afgespeeld?
Ben ter Haar (CDA), Jan Morsink (VVD) en ik hebben twee maanden lang elke dag de Almelose en Nijverdalse editie van de Twentsche Courant-Tubantia met elkaar vergeleken. En wat bleek? 71% van berichten over Wierden in de Almelose editie verschenen niet in de Enterse uitgave en 43% andersom.
Wij vinden dit onthutsende cijfers want het gaat toch over ??n gemeente?

Wij weten echter ook wel dat Entenaren niet zoveel op hebben met Wierdenaren en andersom maar een krant zou juist kunnen en moeten helpen deze afstand te verkleinen.

Wij hebben de eigenaar, hoofdredacteur en chef Nijverdal over ons onderzoek ge?nformeerd. De voorlopige indruk is dat doorschuiven ook in de Twentse journalistiek is doorgedrongen.

Wij gaan toch weer praten en zijn niet bereid te accepteren dat er (weer) niets gebeurt.
Ongetwijfeld zult u in de krant het vervolg kunnen lezen.
En u begrijpt: hopelijk in beide edities!

bron: eigen, 10-04-2005

Terug...