Enternaren in actie tegen Tubantia

Al lange tijd heerst er bij vele Enternaren onvrede over de manier waarop Twentse Courant Tubantia de nieuwsvoorziening over hun dorp verzorgd. Het is niet zozeer wat er geschreven wordt, maar meer het totaal ontbreken van nieuws uit Enter in de krant is de belangrijkste klacht.
?Heel vaak is alleen het woordje Enter boven aan de pagina het enige wat er over ons dorp vermeld wordt? aldus een van de ontevredenen.
Ook vanuit de gemeente Wierden is al enkele keren een initiatief ondernomen om te komen tot een betere nieuwsvoorziening voor het dorp Enter. Er zijn daarnaast individuele reacties geweest richting Tubantia, tot op heden waren ze echter allen vruchteloos.

Aan het einde van vorig jaar hebben enkele Enterse leden van de gemeenteraad van Wierden de koppen bij elkaar gestoken om eens te onderzoeken of al deze onvrede wel terecht was en er inderdaad zo weinig nieuws over Enter in de krant staat. Deze mensen: Jan Morsink (voorzitter VVD), Pelle Mug (raadslid PPW) en Ben(ny) ter Haar (raadslid CDA) merken aan de lijve dat er in Enter een informatieachterstand is, omdat veel zaken waarover in de raad gepraat worden en die Enternaren direct aangaan diezelfde bevolking niet bereiken omdat de redactie Nijverdal er niet over wil berichten. Toen de redactie van de krant eens naar de beweegredenen hiervan werd gevraagd antwoorden ze dat de Enternaren meer op Rijssen zijn geori?nteerd en niet op dit soort nieuws zitten te wachten. ?Ik moet me toch sterk vergissen, maar ik denk toch echt dat Enternaren liever horen over wat er met hun belastingcenten wordt gedaan dan dat ze alles weten van de Maisweg in Holten of een cultuurhoes in Dijkerhoek.? aldus Ben ter Haar
?In Enter horen we niets over de westelijke randweg rondom Wierden, weinig over st. Accolade en als we over de Passie lezen moeten we dat van de regiopagina halen.? Al deze zaken zijn van direct belang voor de Enterse bevolking, maar blijkbaar vindt de redactie Nijverdal dat wij liever lezen over het paasvuur in Dijkerhoek? vult hij aan.
?We zijn dan misschien inderdaad wat meer op Rijssen geori?nteerd dan op Wierden, maar de meesten van ons hebben toch echt niet zoveel met Holten, Nijverdal, Eelen en Rhaan, Dijkerhoek, Espelo en wat al niet meer.? volgens Jan Morsink
De 3 Enternaren hebben 2 maanden lang bijgehouden wat de krant aan nieuws publiceerde over Enter. Daarbij is gekeken naar het verschil tussen de Wierdense (Almelose) editie en de Nijverdalse. Daarnaast is ook gekeken naar dingen die in Enter zijn gebeurd en wat daarvan in de krant heeft gestaan.
De resultaten van dit onderzoek waren ?schokkend?; het bleek dat 71% van de berichten die wel in de Wierdense editie stonden en waarvan de meesten ook van belang waren voor de Enternaren niet zijn geplaatst in de editie Nijverdal.
Daarnaast misten de Enternaren ook veel ?gewoon? nieuws uit hun dorp in de krant.
Een sprekend voorbeeld: ?Rondom de Enterse dagen verwacht je toch veel publiciteit voor ons dorp. 2500 man in een tent, allemaal Enterse acts, maar geen woord in de krant over de Pats Boem show?.. 30000 mensen in Enter kijken naar de optocht. De maandag daarop kopt de krant over de Keunefeesten in Holten, waar 400 man was?.en oh ja?.er stond in hetzelfde artikel ook nog dat het gezellig was in Enter?.?
De 3 hebben met steun van hun fracties en partijbesturen e.e.a. op een rijtje gezet en de resultaten naar Tubantia gestuurd.
Inmiddels heeft Tubantia gereageerd d.m.v. een brief waarin opnieuw dezelfde argumenten worden gebruikt om toch vooral niets te hoeven veranderen en ze mogen rustig nog een keertje komen praten.

bron: eigen, 10-04-2005

Terug...