Ontwikkelingen in centrum Enter

Enter wacht met smart op het centrumplan. Onderzoek via het gemeentepanel wees begin vorig jaar uit dat veel Enternaren de toekomst van hun dorp somber inzien als er niks gebeurt. Enter moet, met behoud van karakteristieke kenmerken als oude panden, (verkeers)veiliger en gezelliger worden.

De herinrichting van de Dorpsstraat was een stap in de goede richting, maar er moet m??r gebeuren. Steeds meer winkels verdwijnen uit het centrum, er zijn opengevallen pleken en soms hebben gebouwen hun (zakelijke) functie verloren. Erger is het dat het typisch Enterse karakter van kleinere gebouwen en groen aan het verdwijnen is. Het dorpshart is er minder aantrekkelijker door geworden.

Daarom werd het centrumplan voor Enter bedacht. Daarin worden de sterke en zwakke punten vastgelegd, maar ook de kansen en bedreigingen voor het centrum van Enter. Bewoners, winkeliers en investeerders hebben daar samen met de gemeente veel over gesproken. Inmiddels ligt er een bestemmingsplan. Althans: een voorontwerp, oftewel een in een nog pril stadium verkerend bestemmingsplan waaraan nog van alles kan veranderen.

Verwacht wordt dat dit plan in de loop van de zomer wat meer vorm krijgt en na de vakantieperiode ter inzage wordt gelegd. Als alles meezit, stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan eind dit jaar vast.

Uitgangspunten zijn dat de winkelfunctie van Enter behouden blijft met een compacter winkelgebied met een kortere loopafstand tussen de winkels. Drie gezellige pleinen, als een soort van winkelerf, vormen de verbindingsschakels in de Dorpsstraat.

De structuurvisie voor Enter werpt intussen de eerste vruchten af. In het centrum zijn diverse plannen in voorbereiding of zelfs al in uitvoering.

Zo is het de bedoeling dat naast de supermarkt C1000 aan de Pastoor Heimerikxstraat vier appartementen en winkelruimte worden gerealiseerd. De bouwaanvraag hiervoor is inmiddels ingediend bij de gemeente Wierden.

Oude school

De huidige drogisterij Wedda aan de Dorpsstraat wordt van binnen verbouwd. Het voorste gedeelte blijft winkel. Iets verderop aan de Dorpsstraat wordt de oude school annex brandweergarage verbouwd, waarna het architectenkantoor Wegdam er zich wil vestigen. Het pand Philippi, ook al aan de Dorpsstraat, wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komt een gebouw met zeven appartementen en winkelruimte. In de tuin worden twee ?dorpsvilla?s gebouwd. Deze bouwplannen gaan binnenkort bij de gemeente in procedure.

Dat geldt ook voor de nieuwbouw aan de Dorpsstraat 146. De welstandscommissie heeft inmiddels haar fiat gegeven aan de nieuwbouw van vier appartementen en een winkel. Verder wordt het kantoorpand van de Rabobank van binnen verbouwd. Ook hier is het de bedoeling dat er vier appartementen ontstaan. De bouwaanvraag is bij de gemeente ingediend.

Zaal Dreijerink is een geval apart. Het partycentrum aan de Dorpsstraat werd in het najaar opgekocht door het bouwbedrijf Spekenbrink en Rikkert Afbouw uit Enter en Nijhuis Bouw uit Rijssen. De drie ondernemers hadden het plan er vier winkels te bouwen met daarboven twaalf appartementen. De gemeente Wierden meldt dat dit plan in de ijskast is verdwenen. ?De bal ligt niet bij de gemeente.?

bron: Twentsche Courant Tubantia, 10-03-2005

Terug...