Nieuw bedrijventerrein houdt Enter bezig

ENTER - In april 2004 viel op de deurmat van circa dertig grondeigenaren ten westen van Enter een jobstijding: de gemeente Wierden meldde dat ze uit was op hun grond. In 2008 moet daar een nieuw industrieterrein komen. Sindsdien is de toekomst ongewis. ?Je mist de duidelijkheid.?

Stel, je woont op een boerderij, met binnen tien minuten fietsen een dorp ?n een stad. Supermarkt, school van de kinderen, een bouwgigant, de A1, alles op een steenworp afstand. Fantastisch toch?

Engbert Rohaan (45) en zijn vrouw Sonja merkten vorig jaar h?e fraai ze precies woonden aan de Enterse Rondweg, richting Rijssen. De gemeente Wierden vindt het gebied tussen de Rijssensestraat en de A1 namelijk ??k fraai. Om een nieuw bedrijventerrein neer te leggen, welteverstaan.

Rohaan, voorheen raadslid, vernam het besluit zelf op het gemeentehuis van Wierden, op 14 april vorig jaar. ?Ineens staat er op je eigen plek: WVG, Wet Voorkeursrecht Gemeenten. Dat houdt in dat als je de grond wilt verkopen, de gemeente het recht van eerste koop heeft?, vertelt Rohaan.

Ofschoon er nog geen bod is geweest op de grond, is de toekomst van de boerderij duidelijk. De huizen mogen blijven staan, maar circa 15 van de 30 hectare gaat op termijn naar de gemeente. ?We zitten helemaal op slot. Uitbreiden mag niet meer.?

Voor een melkveehouderij met 55 koeien, die in de zomer buiten moeten kunnen grazen, is dat geen doen, schetst Rohaan, die zijn hele leven op deze plek heeft gewoond. Verhuizen is wat rest.

?Ik wil er niet emotioneel over doen, maar ik zal ook niet spreken van een grote uitdaging. Het is alleen gewoon nu zo onduidelijk. Wanneer moeten wij nou met een bod naar de gemeente stappen??

Rohaan is lang niet de enige boer uit Enter die voor de onzekerheid staat. Ook aan de overzijde van de N347, tegen de gemeentegrens aan, wil de gemeente de grond kopen. Daar moet straks groen komen, ter compensatie van wat door het bedrijventerrein van de natuur wordt afgenomen.

Vorige week werden deze plannen weer een stuk zekerder. Ook de provincie Overijssel gaf haar fiat voor het dertig hectare grote bedrijventerrein, waar een grote vraag naar is. Het is de bedoeling dat zich hier voornamelijk kleinere bedrijven moeten vestigen, afkomstig uit Enter of Rijssen.

Concrete plannen over de toekomst heeft de familie Rohaan nog niet. De namen van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe laten ze niet vallen. Het liefst zouden ze - ook voor de kinderen, van wie er een de boerderij op termijn over wil nemen - in de buurt blijven.

Toch is de verkoop van deze stukken grond het gesprek van de dag in het dorp, merken de twee. ?We hebben al wel tien keer een nieuwe boerderij gekocht, als je de mensen in Enter mag geloven?, zegt Engbert Rohaan met een grijns. ?Vorige week toevallig een paar dagen naar Friesland op vakantie geweest?, valt Sonja haar man bij. ?Dan krijg je bij thuiskomst meteen vragen: En? Hebben jullie nog wat leuks gezien??

bron: Twentsche Courant Tubantia, 23-02-2005

Terug...