Overnachtingsplaatsen campers toegestaan

Overnachtingsplaatsen campers in buitengebied permanent toestaan

?Bezoekers van de campingovernachtingsplaatsen in Wierden zijn laaiend enthousiast zijn over de plek en de onmiddellijke omgeving daarvan?, zo meldt de gemeente Wierden. Vandaar dan ook dat de gemeente werkt aan een versoepeling van het huidige beleid.

De gemeente wil het een ondernemer toestaan om maximaal vijf eigenaren van campers op zijn terrein te laten overnachten. Voor die recreanten zijn er echter geen voorzieningen. Wierden wil deze nieuwe ontwikkeling toestaan om de recreatie in de gemeente te stimuleren.

Volgens de wet op de Openluchtrecreatie is het verboden om kampeermiddelen te plaatsen buiten reguliere kampeercentra. Ook in gebieden waar kamperen op de boer is toegestaan mag dat niet. Daarin wil de gemeente echter verandering aanbrengen.

Zandinksweg

Vorig jaar gaf de gemeente al toestemming om dat aan de Zandinksweg voor een periode van een jaar toe te staan. Omdat de ervaringen hiermee zo positief zijn, wil Wierden de termijn voor onbepaalde tijd verlengen.

?Tijdens de evaluatie is een gastenregistratie overhandigd en is informatie over de overnachtingsplaatsen van de campers verstrekt?, stelt de gemeente.

?Uit die registratie blijkt dat de bezoekers van de campingovernachtingsplaatsen laaiend enthousiast zijn over de plek en de onmiddellijke omgeving daarvan.? Volgens de gemeente zijn de stallingsplekken ook populair bij de toeristen. ?Dat wil zeggen, het maximum van vijf campers is regelmatig gehaald.?

Behoefte

Er wordt in een behoefte voorzien, is de conclusie. En daarom wil de gemeente het nieuwe fenomeen permanent invoeren. Aanvankelijk wilde de ondernemer zelfs tien campers op zijn terrein toestaan. Maar dat gaat de gemeente te ver.

?Dit omdat de wet op openluchtrecreatie slechts de mogelijkheid geeft ten hoogste vijf kampeermiddelen toe te staan?, aldus de logische verklaring van de afwijzing.

?Alhoewel er ruime plaatsen aanwezig zijn en er ruimte voor tien kampeerplaatsen is, zal het gelijktijdig aanwezig hebben van tien campers verder een te grote impact op de landelijke omgeving en de buurt hebben?, stelt de gemeente.

Het afgelopen jaar waren de ervaring met de nieuwe recreanten in Wierden in ieder geval goed. Wierden wil daarmee een zogeheten nieuw toeristisch product voortzetten.

?Geconcludeerd kan worden dat duidelijk in een behoefte wordt voorzien. De campers mogen maximaal drie volle dagen op het terrein verblijven. En dat is een dag langer dan tijdens de eenjarige proef, is het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 18-02-2005

Terug...