Dreigend oponthoud voor Baanakkers III

ENTER - Uitbreiding van het industrieterrein Baanakkers bij Enter is een ?must?. Het moet er ook snel komen, is de opvatting van zowel de politieke partijen als het college van B en W. Maar dat kan door bezwaren van uitgerekend een belanghebbende, nog wel eens moeilijk worden.

Baanakkers III is in trek. De meeste kavels zijn al toegezegd aan ondernemers. Dat is voortvarend, want het bestemmingsplan Baanakkers III moet nog door de raad worden vastgesteld. Dat wilde het college ook in februari doen, maar daar is verantwoordelijk wethouder A. ten Thije gisteravond in de commissievergadering op terug gekomen. Aanleiding: een slepend conflict met het Enterse bedrijf JOPA Racing Products.

JOPA heeft midden op het beoogde industrieterrein een flinke lap grond. Grond die de gemeente heeft willen aankopen voor Baanakkers III, maar de vorige eigenaar verkocht het voor veel geld aan JOPA. Vervolgens meldde de gemeente zich bij JOPA voor de aankoop - en bood daarvoor eenzelfde bedrag als aan alle andere grondeigenaren. Alle grond (totaal zo?n vijf hectare) zou vervolgens door de gemeente bouwrijp gemaakt worden en - in JOPA?s geval - terug verkocht worden. Niet exact dezelfde kavel, maar wel een vergelijkbaar perceel. JOPA weigerde, ze wilde aanzienlijk meer geld voor haar grond. Dat voerde de gemeente, in casu Ten Thije, veel te ver. Dat JOPA veel geld betaalde, vindt hij ondernemersricico en mag de gemeenschap geen geld kosten.

JOPA diende vervolgens op tal van gronden bezwaarschriften in tegen het bestemmingsplan Baakakkers III. Dat kan voor veel oponthoud zorgen, beseften ook de verschillende politici. Ze stuurden daarom aan op overleg tussen de gemeente en JOPA om te zien of er nog overeenstemming te bereiken valt. Ten Thije is daarvan niet afkerig. Hij komt pas over twee maanden met het voorstel in de raad en wil in de tussentijd praten met JOPA.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 19-01-2005

Terug...