Bedrijven Enter:meer grond nodig dan Wierden

WIERDEN - De behoefte aan grond voor uitbreiding is bij het plaatselijke bedrijfsleven in Enter beduidend groter dan in Wierden. Dat blijkt uit het bedrijvigheidsplan, dat de gemeente Wierden heeft laten opstellen door een extern bureau. Waar Wierdense ondernemers de komende vijftien jaar acht tot 9,5 bunder grond nodig denken te hebben, daar wordt de ruimtebehoefte van de Enterse ondernemers over diezelfde periode geschat op een oppervlakte die ergens tussen de 14,6 en de 17,6 hectare ligt.

Burgemeester L.B. Kobes van Wierden spreekt van een opvallende uitkomst, temeer daar Wierden als dorp circa twee keer zo groot is als Enter. Een verklaring voor die uitkomst zegt Kobes niet zo een, twee, drie te hebben. ?Niet anders dan dat het zich moeilijk laat verklaren. Het zou kunnen zijn dat Wierdense ondernemers in het verleden ruimere percelen hebben aangekocht dan hun collega?s in Enter, waardoor zij nu nog op eigen percelen uit de voeten kunnen?, geeft Kobes aan. Bovendien zou het volgens de burgemeester een nawee kunnen zijn van het feit dat in Wierden in de afgelopen jaren geen vierkante meter bedrijfsgrond beschikbaar was, waardoor ondernemers naar elders zijn uitgeweken.

Het bedrijvigheidsplan is gemaakt om plannen voor nieuwe en uitbreiding van bestaande bedrijfsterreinen richting Gedeputeerde Staten van Overijssel te onderbouwen. Kobes spreekt van een ?actueel en doorwrocht? rapport waarmee de gemeente naar zijn idee in Zwolle kan aankomen. Het bedrijvigheidsplan maakt, op basis van de geconstateerde ruimtebehoefte, ook duidelijk dat het gemeentebestuur van Wierden bepaald niet op z?n lauweren kan gaan rusten: niet op de korte termijn - tot 2010 - niet op de langere termijn, tot 2020.

Tot 2010 is de grondbehoefte van het bedrijfsleven in Wierden trouwens wel groter dan in Enter: 11,6 hectare tegen 10,8 hectare. In de Wierdense behoefte denkt het gemeentebestuur te kunnen voorzien op de locatie Weuste Noord. ?Het bestemmingsplan ligt voor goedkeuring bij GS. Als er niet opnieuw bezwaren worden ingebracht, dan kunnen we in 2005 met de uitgifte starten?, aldus Kobes. De Weuste Noord kent bovendien goede uitbreidingsmogelijkheden, die in het Streekplan Twente ook al zijn benoemd.

Voor Enter ligt de situatie vooralsnog lastiger, geeft Kobes aan. Op de locatie Baanakkers 3 is momenteel nog circa 4,5 hectare grond voorhanden. Onvoldoende om tegemoet te komen aan de behoefte van 10,8 hectare, die voor de periode tot 2010 in het bedrijvigheidsplan manifest is gemaakt. Wierden is momenteel in samenwerking met buurgemeente Rijssen-Holten bezig om naar mogelijkheden te zoeken voor de realisatie van een gezamenlijk bedrijventerrein tussen Enter en Rijssen aan de provinciale weg N347, nabij rijksweg A1. Volgens Kobes een exercitie, die nogal wat kanten kent, waarbij ook veel belangen in het spel zijn, maar die toch in goede harmonie verloopt. ?In deze kwestie hebben we elkaar als gemeenten ook gewoon nodig.?

bron: Twentsche Courant Tubantia, 21-12-2004

Terug...