Fietspad langs de Regge een stuk dichterbij


DEN HAAG/ENTER - De aanleg van een fietspad langs de Regge bij Enter is een stuk dichterbij gekomen. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State, die stelt dat een Enterse veehouder het fietspad moet accepteren.

Het gaat om een fietspad dat aan de westzijde van de Regge tussen de Ypeloweg en het Exoo is gepland en dat onderdeel uitmaakt van het provinciale inrichtingsplan voor Enter en omgeving. In een uitspraak heeft de Raad onder meer de bezwaren van veehouderij Aan de Stegge verworpen. Vader en zoon Aan de Stegge vinden het fietspad een onzinnig en onhaalbaar plan.

Aanvankelijk had de provincie het fietspad aan de oostzijde van de Regge gepland. Maar met het oostelijke tracé had de Raad eerder wel een probleem. De provincie Overijssel plande het fietspad vervolgens aan de westzijde van de Regge, over het land van Aan de Stegge. De varkens- en rundveehouders zijn er niet blij mee. Behalve aan het fietspad raakt Aan de Stegge ook vruchtbare grond kwijt aan het natuurproject langs de Regge.
De Raad van State is van oordeel dat het fietspad precies op de grens tussen de agrarische en natuurgronden komt en niet de huiskavel van Aan de Stegge doorsnijdt. De provincie heeft verder compensatiegronden beschikbaar voor Aan de Stegge, aangezien een deel van de natuurgronden en fietspadtracé op het terrein van de veehouder komt. Met het fietspad willen provincie en gemeente de recreatie in het gebied versterken. De Raad merkt nog wel op dat het fietspad later nog definitief in een bestemmingsplan zal worden geregeld. En daar kunnen de bezwaren van Aan de Stegge tegen de aantasting van de privacy en de risico’s van dierziekten door hondenuitlaters weer aan de orde komen.

Verder is gebleken dat een aantal bewoners van de Goorseweg te vroeg bezwaar heeft gemaakt tegen de komst van een nieuwe melkveehouderij. Die is tegenover de Goorseweg 32 gepland. De buren vrezen een onaanvaardbare toename van de milieuoverlast. De Raad stelt dat het verplaatsing in het gemeentelijke uitwerkingsplan en niet in dit provinciale inrichtingsplan wordt geregeld.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 26-7-2012

Terug...