Ganzenmarkt in Enter met stoomcarroussel

ENTER - Een koppel ganzen, veertien ganzenhoedsters en daarnaast nog allerlei beoefenaren van oude ambachten, van spinnen tot touw slaan, van bijenkorven vlechten tot klompen maken bevolken zaterdag 2 juni vanaf een uur of tien de Hogebrink in Enter. Tussen het Klompen- en Zompenmuseum en het Reggedal speelt zich dan vanaf 10.00 uur de Enterse Ganzenmarkt af.
De ganzenhoedsters, allemaal leerlingen van de hoogste groepen van de vijf Enterse en Ypelose basisscholen, krijgen overigens wel hulp van de eigenaar van de ganzen, Herman Wannink uit Gelselaar en de Enterse ‘ganzenkoopman’ Henk Homan.
Langs de Hogebrink en nabij museumboerderij Buisjan staan allerlei beoefenaars van oude ambachten, maar ook zijn er verkopers van streekprodukten en andere zakelijke standhouders. Er zijn pannenkoeken te koop, er worden klompen gemaakt, touwen gedraaid, bijenkorven gevlochten, midwinterhoorns gebouwd, potten gebakken, doeken gequilt, schilderijen en foto’s getoond en bij Buisjan en het Klompen- en Zompenmuseum zijn koffieterrassen ingericht. Voor de kinderen is er een echte ouderwetse stoomcarroussel, een springkussen en een ranja-koe.
De Leesanghers treden op, evenals de Enterse Klompendansers. Heel bijzonder is het optreden van de Diepenheimse kinder-klompen dansgroep.
Met de Amerikaanse schoolbus van Ontdek de Reggestreek kunnen rondritten door de omgeving worden gemaakt. De bus vertrekt steeds vanaf de Grote Klomp aan de Dorpsstraat.Tijdens de Ganzenmarkt zijn het Klompenmuseum, het Zompenmuseum en de Oudheidkamer Buisjan gratis toegankelijk.

bron: De Weekkrant, 29-05-2012,

Terug...