Enterse Ganzenmarkt plezierig spektakel

ENTER – Wendy Eertink was zaterdag ongetwijfeld de blijste van alle zestien Enterse en Ypoelose scholieren die als ganzenhoedster de Enterse ganzenmarkt opfleurden. Zij had met veel animo de ganzen gedreven en mocht later van eigenaar Herman Wannink een ganzenkuiken dat een beetje in de verdrukking was gekomen, meenemen naar huis. “Die wordt weer helemaal beter”, beloofde Wendy.

De tochten van de ganzenhoedsters, ganzenkoopman Henk Homan en de ganzen van het grasveld bij het Reggedal naar het Klompenmuseum en weer terug waren hoogtepunten van deze vijfde ganzenmarkt van de oudheidkamer Buisjan. Fotocamera’s klikten, ouders keken trots toe en het publiek vergaapte zich aan het schouwspel. Daarnaast trokken ook de Leesanghers en de Enterse Klompendansers volle bak bij hun optredens. Het optreden van de klompendansers samen met de ganzenhoedsters was voor beiden een geweldige ervaring en voor het publiek een openbaring. Heel vertederend waren de Diepenheimse krummels, een kinderdansgroep in Ot-en-Sien stijl.

De veertig standhouders waren zeer tevreden. De voorspelde regenbuien bleven uit en dat leverde veel kijkers op en een redelijk aantal kopers. Andere attracties als het schapen scheren, het handmatig klompen maken, het doek rollen, het windwinterhoorn maken, de ranja-koe en de grote gele schoolbus waren ook erg in trek. De Rijssense kleindierenclub De Eendracht was aanwezig met o.m. een cavia-hindernisrace.

De ganzenmarkt trok zelfs internationale belangstelling. Twee echtparen uit Salt Lake City (USA), gasten op het Schuttenbeld, waren naar de Ganzenmarkt getogen. Een van de mannen sprak, dankzij een tweejarig verblijf in Nederland, zo’n vijftig jaar geleden, nog heel behoorlijk Nederlands. Hij vond het “wonderful”, helemaal toen hem werd verteld welke rol de ganzen in de historie van Enter hebben gespeeld.

bron: rijssensnieuwsblad.nl, 30-05-2011

Terug...