Ganzenmarkt Enter

ENTER – De Enterse Ganzenmarkt viert zaterdag 28 mei haar eerste lustrum. Centraal staan de ganzenhoedsters, vijftien meisjes uit de Enterse en Ypelose basisscholen, samen met de ganzengroep van Herman Wannink uit Gelselaar. Zij drijven de ganzen twee keer (om 10.45 en 14.30 uur) van het grasveld bij het Reggedal naar het Klompenmuseum aan de Hogebrink en weer terug.

De meiden doen dat allemaal in authentieke klederdrachten. Ze krijgen hulp van Herman Wannink en de Enterse ‘ganzenkearl’ Henk Homan. Een nieuwe attractie is het schapen scheren. Dat is een vak apart en vanaf 11.30 uur de hele dag door te bewonderen op het grasveld, waar ook de ganzen staan geparkeerd. Deze Ganzenmarkt wordt opgeluisterd door onder meer de Diepenheimse kinderdansgroep Stedeker Krummels, maar ook zijn er optredens van De Leesanghers en de Enterse Klompendansers.

Verder worden er pannenkoeken gebakken, is er een ranja-koe (gratis) en een springkussen voor de kinderen en een groot aantal oude ambachten.

Dat laatste varieert van een mandenmaker, een speelgoedmaker, een sieraden- en glas-in-loodmaker, er worden knipmutsen opgemaakt en linnen lakens gerold, de pottenbakster is er net, wijngaard Baan is weer present, het Reggedal Dagcentrum laat zich zien, er zijn houtsnijders, een boekenrestaurateur, een touwslager, een midwinterhoornmaker en de vrouwenorganisaties Passage en Vrouwen van Nu.

De Krummels treden om 13.30 en 15.00 uur op aan de Hogebrink. De groep bestaat uit vijftien meisjes en evenveel jongetjes van 4 tot 7 jaar. Hun optreden is een combinatie van folkloristische dansen, liedjes en spelletjes.

De Leesanghers zingen om 12.00 en 14.00 uur voor het Zompenmuseum, de Klompendansers dansen om 10.15, 12.00, 13.00 en 15.00 uur afwisselend bij het Zompenmuseum en bij de grote gele Klomp aan de Dorpsstraat.

Geschiedenis

Deze vijfde Enterse Ganzenmarkt begint ‘s morgens om 10.00 uur. De markt is een initiatief van de Oudheidkamer Buisjan om de herinnering aan een roemruchte periode uit de Enterse geschiedenis levend te houden. In de tweede helft van de negentiende eeuw werden jaarlijks duizenden ganzen door Enterse handelaren gekocht en doorverkocht naar Engeland en Duitsland. Vrijwilligsters van Buisjan zijn die dag te bewonderen in authentieke ouderwetse kleding en accesoires, waaronder een antieke kinderwagen, uit het bezit van de Oudheidkamer.

Met de Amerikaanse schoolbus van Ontdek de Reggestreek kunnen rondritten door de omgeving worden gemaakt. De bus vertrekt steeds vanaf de Grote Klomp aan de Dorpsstraat.

Musea open

Tijdens de Ganzenmarkt zijn het Klompenmuseum, het Zompenmuseum en de Oudheidkamer Buisjan gratis toegankelijk.

bron: rijssensnieuwsblad.nl, 23-05-2011

Terug...