Landinrichting Enter gaat 40 miljoen kosten

ENTER - Veertig miljoen euro is de komende tien jaar nodig voor de landinrichting Enter. Gedeputeerde P. Jansen nam gistermorgen het uitwerkingsplan in ontvangst. Hij deed geen uitspraak of het geld er komt. Jansen had wel alle lof voor de landinrichtingscommissie.

Er is het nodige in gang gezet en er gaat ook nog het nodige gebeuren in het gebied aan weerszijden van de Boven Regge. De landinrichting Enter beslaat 4.850 hectare, waarvan 3.700 hectare als landbouwgrond in gebruik is. Voor de landinrichting is 429 hectare nodig om alle plannen uit te voeren; daarvan is 257 hectare al aangekocht.

Negen agrarische bedrijven worden uitgeplaatst, dat wil zeggen: ze verdwijnen uit het gebied of - in drie gevallen - gaan naar een andere plek in het landinrichtingsgebied. Uitplaatsting gebeurt op vrijwillige basis. Hiervoor is tien miljoen euro gereserveerd. Inmiddels zijn vier bedrijven uitgeplaatst en drie doorgeschoven naar elders vrijgekomen bedrijfsgebouwen. In het uitwerkingsplan is ook een plek voorzien voor een nieuwe boerderij. Voor het inrichten van het gebied langs de Twickelervaart is een kavelruil met 30 aangrenzende eigenaren uitgevoerd.

Het uitwerkingsplan werd gistermorgen gepresenteerd door voorzitter A. ten Thije van de landinrichting Enter. Dat gebeurde op een toepasselijke locatie, in een schuur op het agrarische bedrijf van de familie Hegeman aan de Bornerbroekseweg.

In de eindfase werd het landinrichtingsplan nog flink be?nvloed door de Reconstructiewet. De landinrichting Enter heeft er volgens Ten Thije ?een groter draagvlak? door gekregen. De landinrichting Enter is het eerste plan dat is opgesteld met inachtneming van het provinciale reconstructieplan.

De commissie hoopt in de tweede helft van volgend jaar te beginnen met het maken van het uitwerkingsplan.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 26-11-2004

Terug...