'Zomp moet afmeren in Enter'

RIJSSEN/ENTER - Het deel van de Regge tussen Rijssen en Enter moet goed bevaarbaar worden, zodat de Enterse Zomp in Enter aan de kade kan afmeren.

Dat is de stellige opvatting van de gemeente Rijssen-Holten. Wethouder Ben Wolterink (recreatie en toerisme) gaat binnenkort overleggen met zijn Wierdense college, om daarna samen het waterschap Regge en Dinkel proberen te overtuigen.

Het waterschap wil de boven-Regge meer laten meanderen en kiest daarbij voor ondiepe beddingen en een lage waterstand, waardoor de zomp er in de zomermaanden niet kan varen. Dat staat haaks op de visie van de gemeente Rijssen-Holten. Uit toeristisch oogpunt vindt wethouder Wolterink het belangrijk dat de Regge tussen Rijssen en Enter b?ter bevaarbaar wordt. "Zodat de Zomp tot aan Enter kan varen." Ook historisch gezien acht Wolterink dat gewenst.

Momenteel komt de 'Regt door Zee' - replica van de laatste Enterse Zomp, met Pelmolen als thuishaven - niet verder dan de buurtschap Exoo. Daar verspert een stuw in de Regge de doortocht.

Gerard Busger op Vollenbroek exploiteert op 't Exoo een biologische boerderij, met een recreatieve poot. Hij is blij met de lobby van de gemeenten. Buger vertelt dat ook recreatie-ondernemers in de Reggestreek voor een bevaarbare Regge pleiten "Hier ligt een economische belang". Om de zomp tot aan Enter te kunnen laten varen, moet de stuw weg en is een waterdiepte van een meter nodig.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 31-1-2009

Terug...