Om 6 uur staan eerste koeien op de wasplaats

ENTER - Keuring van vleesvee onderdeel van komende Ponymarkt Enter.

E?n van de onderdelen van de jaarlijkse Ponymarkt in Enter die komende donderdag begint, is de zogeheten veevleeskeuring. Harrie Boomkamp, penningmeester van de Stichting Commissie Veevlees Enter, geeft tekst en uitleg. - Hoe gaat zoiets in zijn werk? Boomkamp: "Dit jaar worden de vleesrassen Blonde d'Aquitaine en de Piemontese gekeurd. De dieren worden naar leeftijd ingedeeld en gaan dan de ring in. De beste is kampioen van zijn rubriek. Na de rubrieken komen al die winnaars van jonger dan ??n jaar, twee tot drie jaar en ouderen nog eens in de ring. Daar komt dan de kampioen en reservekampioen uit. Dat gebeurt voor vrouwelijk en mannelijke dieren. De koeien worden gekeurd door keurmeesters die letten op beenwerk, ronding van de bil, dikte van de lende, eigenlijk bekijken ze van kop tot staart hoe de koe in elkaar zit." - De voorbereidingen zijn waarschijnlijk al in volle gang zijn? "Vandaag breng ik de catalogi rond bij de sponsors. Daarin staan de deelnemers, hun keuringsnummer, afstamming en andere informatie. Dat kan wel per post, maar ik doe dat liever persoonlijk. Ik haal dan meteen de vlaggen en spandoeken op. Morgen richten we het keuringsterrein in. Dat beslaat de hele parkeerplaats van de rooms-katholieke kerk, dat is behoorlijk wat werk, daarom beginnen we ook al op dinsdag. We hebben het wel eens alleen op woensdag gedaan, maar dan loop je de hele dag op je tenen en ben je tot 's avonds laat bezig." - Wat gebeurt er nu dan op woensdag? ,,Dan richten we de keuringsringen in. De gemeente komt dranghekken brengen, die wij mogen gebruiken. De buitenkant van het terrein dient als aanbindplaats voor het vee, in het midden is de keuringsring." - En die keuring begint al heel vroeg, toch? "Rond zes uur staan de eerste koeien meestal op de wasplaats. Zelf heb ik ook nog een aantal koeien meelopen in de keuring, dus ik sta rond een uur of half vijf 's morgens op, om ze op te halen. Verder loop ik de hele dag heen en weer: hier moet dit nog gebeuren, daar moet dat nog worden geregeld, zo gaat dat altijd. Direct na afloop van de vleesvee keuring beginnen we met het opruimen en op vrijdag maken we het terrein weer helemaal netjes. 's Middags ga ik denk ik de caravan inpakken, want zaterdag gaan we op vakantie."

bron: Twentsche Courant Tubantia, 20-7-2008

Terug...