Recreatieplas De Lee in Enter uitgebaggerd

ENTER - Het moet er dan toch maar van komen: recreatieplas De Lee wordt op een dusdanig tijdstip uitgebaggerd dat de schaatsliefhebbers uit het dorp Enter en omgeving daar komende winter hun baantjes kunnen trekken. De gemeente Wierden kondigde november vorig jaar aan in de wintermaanden met het karwei te beginnen, tot ontzetting van diezelfde schaatsliefhebbers.

Inderhaast werd het plan ingetrokken en pas in het voorjaar zou het baggerwerk beginnen. Het is uiteindelijk september geworden. Deze week ging de aannemer aan de slag en uiterlijk 1 december moet de klus geklaard zijn. Op tijd voor het schaatsseizoen, als het tenminste wil winteren. Veranderingen Recreatieplas De Lee werd in het voorjaar van 1999 in gebruik genomen. Al gauw kwamen er van diverse kanten verzoeken om veranderingen aan te brengen. In overleg met de stichting De Lee, Stichting De Enterse Zomp, visclub ?t Zumpke en ijsclub De Lee werd een verbeteringsplan opgesteld. De plas en de sloten die er op uitkomen worden nu ongeveer een meter verdiept, waardoor de waterkwaliteit verbetert. De Lee is daardoor straks geschikt om in te vissen en bevaarbaar voor de Enterse zomp. Er worden ook voorzieningen aangebracht voor vissers en de voetpaden in het gebied worden opgeknapt. Zandzuiger De vijver en de sloten worden verdiept met een zandzuiger. Het vrijkomende zand wordt via een pijpleiding in een zanddepot gespoten. Dit zand is eerst nog vermengd met water en vormt drijfzand.

Een ander gevaar vormen de zware machines waarmee het baggerwerk wordt verricht. Daarom wordt iedereen die er niets te zoeken heeft door de gemeente Wierden dringend verzocht voorlopig weg te blijven van De Lee. Het risico van drijfzand duurt waarschijnlijk enkele weken. Het zanddepot wordt met bouwhekken afgesloten.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 10-09-2004

Terug...