Niet spectaculair, geen naam, maar wel druk

De Enterse oudheidkamer Buisjan heeft zijn gewenste expositieruimte. Afgelopen najaar werd de kapschuur na twee maanden bouwen opgeleverd. Dus zullen er in 2007 allerlei activiteiten plaats hebben, verzekert voorzitter Marinus Jansen.

ENTER - Een naam voor de kapschuur is er nog niet, bekent Buisjan-voorzitter Jansen. Via een prijsvraag moet daar binnenkort verandering in komen. 'Iedereen uit Enter en omgeving mag tot 14 januari een suggestie doen. Daarna gaat het bestuur kijken wat we mooi vinden', zegt Jansen. De kapschuur zal voor de oudheidkamer een ruimte worden voor exposities en activiteiten. 'We moesten het begin november, bij de slachtvisite, nog even zonder nutsvoorzieningen doen, maar dat is nu voor elkaar. Nu eerst het gebouw nog schoonmaken voor de offici?le opening en de open dag op 27 januari. Daarna kunnen in de schuur de activiteiten beginnen', legt Jansen uit. Voordat er begonnen kan worden moet er nog van alles gedaan worden. Het blijkt een hele waslijst te zijn. Jansen steekt van wal: 'De oudheidkamer heeft veel foto's die moeten uitgezocht worden. Daarna moeten ze gedigitaliseerd en gearchiveerd worden. En dan natuurlijk nog exposeren. We hebben verder natuurlijk - ook nu - nog gewoon de bussen met toeristen, die komen voor het klompenmuseum. Voor de bijbehorende cursus klompenmaken gebruiken we de schuur al wel. En dan hebben we nog de ganzenmarkt in mei. We hebben met wat verenigingen en de gemeente de eerste gesprekken gehad.' Voor de ganzenmarkt is een gedegen voorbereiding nodig. 'Ja, je hebt tegenwoordig zo vogelpest of vogelgriep.'

Plannen
De plannen van de oudheidkamer blijven hier niet bij, de ambities reiken verder. Jansen legt uit dat er een nieuwe doelgroep aangeboord gaat worden. 'We willen nu ook jongeren gaan bereiken. Dat wordt moeilijk, maar met schoolbezoeken en wisselexposities gaan we het proberen.' Het bereiken van jongeren is niet het enige probleem voor Jansen. 'We hebben een tekort aan vrijwilligers. Het is schaars, maar we hebben enig succes. Je ziet een paar nieuwe gezichten, maar het is niet zoals gehoopt. De kapschuur van Buisjan is met subsidie van de Europese Commissie (EC) tot stand gekomen. De EC heeft het project Leader Plus gelanceerd. Leader Plus doet aan plattelandsontwikkeling. Het stimulleert initiatieven, zoals de kapschuur zonder naam op lokaal niveau tot behoud van het platteland.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 02-01-2007

Terug...