De verhalen ?chter de Enterse monumenten

De aangrijpende verhalen ?chter de Enterse monumenten

ENTER - De dodenherdenkingen gelden tegenwoordig voor allen die in en na de Tweede Wereldoorlog vielen in naam van de vrijheid. Maar wie ?vrijheid? een te algemeen begrip vindt, en behoefte heeft aan meer persoonlijke invalshoek, doet er goed aan te kijken op de website http://www.oorlogsmonumenten.nl. Daarop onder meer het ijzingwekkende verhaal achter het ?monument De Vries? in Enter.

De Oranjevereniging Enter hield gisteren een speciale dodenherdenking. Namens het bestuur van de vereniging legden voorzitter Harry Nollen, Frank Bokkers en Herman Mennegat, alsmede scholier Leonard Nollen, die dat deed namens het Enterse basisonderwijs, bloemen bij het joods monument en het monument De Vries.
Bij beide monumenten werd door de aanwezigen en passanten uitgebreid stilgestaan bij de toedracht van de gebeurtenissen destijds. Bij het joods monument op de hoek van de Bornerbroekseweg en Huttemansweg de onder andere door de heer Jan Nijmeijer (de Ko?te), die de gebeurtenissen destijds als elfjarig jongetje meemaakte en nog steeds op de nabijgelegen boerderij woont.
De twee Enterse monumenten staan bij de eerste vijftig monumenten op een onlangs gelanceerde website: http://www.oorlogsmonumenten.nl. Bedoeling is daar de verhalen op te publiceren ?chter de zo?n drieduizend oorlogsgedenktekens in Nederland.
Zoals dus dat van het monument De Vries aan de Eversdijk, opgetekend door de oktober vorig jaar overleden Enternaar Herman Kerkhof.
Die vertelt op de website onder meer over de inval op 9 december 1944 van twee SD?ers bij landbouwer Hendrikus de Vries, met een noodlottige afloop.
De rondrit langs de Enterse monumenten gebeurde gisteren met een originele Willys Jeep uit 1942, eigendom van Mennegat die oud-voorzitter is van de Enterse Oranjevereniging. De jeep deed operationeel dienst bij de 101e Airborne divisie tijdens de opmars door Europa.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 05-05-2006

Terug...