Waterschap ziet optie bedrijventerrein

ENTER - Het bedrijventerrein Enter-Rijssen heeft een tijdlang aan een zijden draadje gehangen. Het waterschap Regge en Dinkel zag het plan helemaal niet zitten. De waterhuishouding zou er danig door worden verstoord. Nieuwe inzichten bij de provincie ?n het voorstel de Elsgraven te verleggen, zorgden voor een veranderde opstelling van het waterschap. Het nieuwe bedrijventerrein, dat ook voor Rijssense bedrijven bedoeld is, komt langs de N347 en tussen de Enterstraat en de A1. Het gaat om een gebied van 30 hectare, waarvan 24,5 hectare uitgegeven kan worden aan bedrijven. Er moet namelijk ook ruimte worden gemaakt voor een natuurlijke aankleding, waaronder een zogenoemde retentievijver, bedoeld om overtollig water uit het gebied te bergen.
Het waterschap Regge en Dinkel wees de plannen voor het bedrijventerrein Enter-Rijssen tot tweemaal toe van de hand, voor het eerst in september 2004. Daar zat de gemeente Wierden behoorlijk mee, want het ging volgens het Streekplan om een ?nee, tenzij? gebied. Er mag niet gebouwd worden, tenzij aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Hoewel de gemeente Wierden in een eerste ?houtskoolschets? beweerde dat de waterhuishouding eerder baat bij de aanleg van het bedrijventerrein heeft dan er schade van ondervindt, ging het waterschap niet overstag. Totdat de provincie in een herziening van het Streekplan het gebied langs de N347 als ?geen primair waterwingebied? benoemde. Vervolgens was een voorstel om de Elsgraven te verleggen voldoende om het waterschap over de streep te trekken. Het waterschap heeft inmiddels te kennen gegeven het helemaal eens te zijn met de aanleg van het bedrijventerrein.
Dat geldt niet voor de omwonenden, vooral die van de Rondweg hebben grote bezwaren tegen het bedrijventerrein Enter-Rijssen. Ze vrezen aantasting van hun woongenot, vooral omdat ze nu uitzicht hebben op weilanden en straks enkel op de (achterkant) van bedrijven. Oktober afgelopen jaar lieten ze hun ongenoegen al blijken op een informatieavond van de gemeenten Wierden en Rijssen. Ze vinden het bedrijventerrein overbodig ?omdat in Enter sprake is van leegstand van bedrijven?. Ook hebben de bewoners van de Rondweg geconstateerd dat het bedrijventerrein veel dichter op hun huizen komt dan ze aanvankelijk dachten. Koop ons maar uit, vinden de omwonenden. De gemeente Wierden denkt daar echter niet over. Niet nodig, wordt geconstateerd.
Ook de bezwaren van SVR-camping De Hoge Esch worden weggewuifd. De afstand is met zestig meter ?redelijk groot? en het uitzicht vanaf de camping wordt straks ?minimaal? aangetast.
Er is nog een lange weg te gaan voordat er in het gebied gebouwd wordt. Het uitgangspunt is vooralsnog in 2009.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 25-04-2006

Terug...