Aspirant-bewoners De Berghorst willen ...

Aspirant-bewoners De Berghorst willen wijk met allure

ENTER - Jonge Enternaren die in het dorp willen blijven wonen en op zoek zijn naar een huis, moeten over een goedgevulde portemonnee beschikken. Woonwijk De Berghorst wordt een wijk met allure en dat is niet voor iedereen betaalbaar. Veertig-plussers waren gisteravond bij een debatbijeenkomst dan ook sterk in de meerderheid. De aanwezigen die zich hebben ingeschreven voor een kavel in De Berghorst gaan voor een ruim opgezette en esthetisch hoogwaardige wijk. Over de kostprijs van een kavel of woning werd gisteravond tijdens de gemeentelijke debatbijeenkomst in caf? De Kr?l met geen woord gerept. Het zijn dan ook niet de minder-vermogenden die mikken op een woning in de nieuwbouwwijk met ruimte voor bijna driehonderd huizen.
Het ?debat? leverde een aaneenschakeling van wensen en aandachts- en kritiekpunten op. Er werd gesproken over onder meer riolering, groen, kavelgrootte en variatie in woningen. Of er overeenstemming bestaat tussen de ingeschrevenen voor een kavel op De Berghorst werd niet duidelijk, omdat gekozen werd voor een inventarisatie van wensen en niet voor een peiling onder de aanwezigen over welke kant het op zou moeten met De Berghorst. Echte discussie leverde het dan ook niet op.
Wel duidelijk is dat de komende jaren volop gebouwd mag worden in Enter. Tot 2010 in totaal tweehonderd woningen.
Stedenbouwkundig adviseur Janneke Dalhuisen van adviesbureau Witpaard inventariseerde de wensen en legde uit wat mogelijk is in de nieuwe wijk. Haar voornaamste doel was om een (sfeer)impressie te geven van De Berghorst en na een eerste discussieavond in november aanvullende wensen te peilen.
Hoe De Berghorst, het plangebied wordt omsloten door de Ypeloweg, Wierdenseweg en de watergang Entergraven, eruit komt te zien wordt steeds duidelijker. Op verzoek van de aspirant-bewoners is er veel aandacht voor groen en ligt centraal in het plangebied een groot appartementencomplex.
Dalhuisen benadrukte rekening te houden met de wensen van de aanwezigen, maar kon vanzelfsprekend geen toezeggingen doen. Behalve inpasbaarheid van de wensen moet de politiek zich ook uitspreken over het plan. Een aanwezig raadslid liet zich ontvallen de wensen van de bewoners wel erg ambitieus te vinden. ?Het moet wel betaalbaar blijven. We moeten zoveel mogelijk huizen bouwen om de kavelprijs laag te houden.? Hij prijst de wijze waarop de gemeente en architecten de nieuwe bewoners bij de bouwplannen betrekken. ?De openheid is lovenswaardig. Bewoners hebben op deze wijze echt inspraak. Al is het deels geboren uit het voorkomen van vertraging door bezwaarschriften.?
In juni presenteert Witpaard het eindmodel, waarna de politiek zich uitspreekt. Als alles volgens plan verloopt gaat de eerste schop in 2008 de grond in.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 10-03-2006

Terug...