Ophokplicht drama door gebrek aan ruimte

RIJSSEN/ENTER/NIJVERDAL - Eigenaren die hun kippen bij de kinderboerderij over het hek zetten om er zo af te zijn, hanen die met elkaar vechten, vogels die niet te vangen zijn: voor de kinderboerdijen en hobby?sten in Rijssen, Holten en Enter is de ophokplicht een drama.

Adriaan Struyk, ??n van de beheerders van kinderboerderij Eigen Erf in Rijssen, voorziet nog grotere problemen naarmate de ophokplicht langer duurt.
Eigen Erf heeft ongeveer honderd kippen, die nu allemaal in hokken moeten en daar is eigenlijk geen ruimte voor. ?De hanen zijn al aan het vechten geslagen en hanen en kippen vechten tot de dood?, weet Struyk, die vreest voor de kippen als de ophokplicht te lang duurt. ?Die gaan zich vervelen en dan zit je met de pikorde, dan pikken ze elkaar dood?, aldus Struyk.
Extra probleem daarbij is dat kippeneigenaren hun dieren bij de kinderboerderij over het gaas zetten, omdat ze er vanaf willen. ?Zo komen er nieuwe kippen bij de oude pikorde in. Die worden meteen verstoten?, legt Struyk uit. Iedereen bij Eigen Erf is druk bezig de kippen te sorteren naar rangorde, om het aantal slachtoffers tot een minimum te beperken.
Pauwen
Bij kinderboerderij Dondertman in Espelo blijven de problemen tot nu toe beperkt. ?Alleen de pauwen leveren grote moeilijkheden op. De staarten van de mannetjes zijn alweer aardig lang, dus die dieren hebben heel veel ruimte nodig?, legt Wil Fronenbroek uit namens de kinderboerderij. Gelukkig voor Dondertman staat de naastgelegen boerderij te koop en heeft men kunnen regelen dat daar de pauwen terechtkunnen.
?Maar ze laten zich ook niet zomaar vangen. Het zijn slimme beesten en ze kunnen vliegen als de beste. We hebben een soort vangruimte gemaakt achter de kantine met een heel groot net, maar het valt niet mee?, verzucht Fronenbroek.
Ook Struyk heeft grote problemen met zijn pauwen. ?We zijn er al ??n kwijtgeraakt bij het vangen. Die is ontsnapt en loopt nu ergens in Rijssen?, zegt hij. Groot zijn ook de zorgen om de stress. ?Wij hebben nog een hele voli?re met pauwen en fazanten, als die ook naar binnen moeten gaat het mis. Die vogels zijn heel erg stressgevoelig?, zegt Struyk, voor wie de problemen alleen nog maar groeien. ?Aan de andere kant van Rijssen hebben we een groot hertenkamp met kippen. Daar is n?g minder ruimte, dus daar zullen de problemen nog groter zijn?, realiseert hij zich.

Vijver
Bij kinderboerderij Het Rheins in Enter is het ruimtegebrek niet minder, maar daar speelt nog een ander probleem: de grote vijver. ?We zijn nu de witte duiven aan het vangen, die moeten dan maar bij de kippen in, maar hoe moet ik toch die vogels op zo?n grote vijver vangen? Dat redden we absoluut niet?, vraagt Arjen Mol, medeeigenaar van Het Rheins, zich vertwijfeld af.
Volgens hem speelt het probleem bij alle grote vijvers. ?Ook bij de stadsvijvers. Die vogels krijg je gewoon niet te pakken. Er wordt overwogen om, als er echt wat van komt, die vogels dan maar af te schieten?, weet Mol. Zelf wil hij eerst maar eens proberen zoveel mogelijk vogels te vangen.
En niet alleen bij de kinderboerderijen en bedrijven, ook bij hobbyisten levert de ophokplicht veel problemen op. ?De leden met kippen hebben de dieren meestal al in rennen op een beperkt stukje. Daar kun je plastic overheen spannen. Voor de kippen is het nog wel te doen?, denkt Henk Enserink, secretaris van pluimveevereniging ENPKV uit Nijverdal.
Het probleem voor de hobbyisten zit hem vooral in de watervogelhouders. ?Mensen met eenden hebben echt een groot probleem. Het is nu broedtijd en die mannetjes raken in gevecht. Die vogels lopen buiten los, die kun je niet in een klein hok doen, dat gaat niet goed?, zegt Enserink. Plastic spannen over het hele gebied is eigenlijk ook geen optie. Het gewapper zorgt voor teveel stress bij de eenden. ?En ergens anders onderbrengen wil ook niet. Niemand wil nu vogels van elders hebben?, weet Enserink. Hij ziet maar ??n echte oplossing: ?Enten, dan ben je eraf.?

bron: Twentsche Courant Tubantia, 20-02-2006

Terug...