Enters paardje spoorloos

Het zilveren paardje op het Enterse Dorpsplein staat niet meer op zijn sokkel. Niemand weet wanneer het beeldje gestolen is.

Gerrit Jan Leppink heeft flink de pee in dat zijn kunstwerk, een zilveren paardje van een halve meter hoog, zomaar van het Dorpsplein verdween. ?Wat moet ik hier nou van vinden? Niet leuk natuurlijk?, moppert de 78-jarige oud-metaalbewerker.
Leppink maakte het beeldje voor het 25-jarige jubileum van de Enterse paarden- en ponymarkt. Het is een roestvrijstalen paardje, met aan zijn voeten twee in elkaar geslagen handen en een borrelglaasje. De handen symboliseren de handel en ook het borrelglaasje verwijst naar het reilen en zeilen op de markt. ?Vroeger werden de zaken op de paardenmarkt beklonken in de dorpskroeg?, legt Leppink uit. Het paardje stond op een houten sokkel, naast een bankje. Het paardje is niet het enige kunstwerk waarmee de Enternaar zijn dorp heeft aangekleed. Leppink heeft ook een aantal zompen gemaakt, onder andere voor de Rabobank en sporthal De Zomp. Maar van al zijn kunstwerken is alleen het paardje uit het publieke leven verdwenen.
Een verontwaardigde Leppink: ?Dit is niet de eerste keer dat mijn paardje weg is. Een tijdje terug had iemand van de vismarkt het ook al meegenomen. Die had het beeldje in zijn schuur gezet.? Ook de andere onderdelen van het symbool voor de Enterse paarden-en ponymarkt zijn al eens ontvreemd. ?Het glaasje is al vaker door vandalen meegenomen?, weet Janneke Zwiers, medewerkster van de VVV in Enter. Zwiers meent dat het paardje niet met oud en nieuw is gestolen, zoals Leppink suggereert. Leppink viel het enkele weken geleden op dat het paardje er niet meer stond en ging uit van een dronkenmansactie op oud en nieuw. Zwiers: ?Maar ik weet nog dat ik op nieuwjaarsdag langs het beeldje fietste en dacht: ?Warempel, het beeldje heeft oud en nieuw doorstaan.?
Zwiers is een van de vele Enternaren die het niet direct opviel dat het beeldje is verdwenen. Zwiers: ?We missen het paardje wel, maar we weten niet hoelang. ? Ook Thea Otten, werkende aan de Dorpsstraat was zich er niet van bewust. ?Ik ben zo gewend aan het uitzicht op het plein, dat het me gewoon niet opgevallen was dat het paardje eraan ontbrak. Het was ook niet zo?n groot paard.? Ook de klanten van de Rabobank, waar het paardje dichtbij stond, weten van niets. De reacties zijn verbaasd: ?Een paardje? En dat staat er niet meer??
Leppink wil het paardje graag terug zien op de sokkel en gaf de vermissing door aan de politie. Maar die heeft geen concrete aanwijzingen en daarom ligt het onderzoek nu stil.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 08-02-2006

Terug...