Betere beveiliging De Vonder

Ondernemers en politie werken aan betere beveiliging De Vonder

ENTER/WIERDEN - Ondernemers op het industrieterrein De Vonder in Enter zijn bezig om samen met de politie een betere beveiliging van het bedrijventerrein te realiseren. Afgelopen jaar is er namelijk relatief vaak ingebroken.

Steeds bleken de daders een voorkeur te hebben voor geavanceerde computerapparatuur. Bij enkele bedrijven werd zelfs meerder malen ingebroken.
De voorkeur voor het De Vonder heeft volgens afdelingschef J. de Vries zeker te maken met de nabijgelegen A1. Dat voert niet alleen ongewenst volk aan, het biedt ze ook de kans zich na hun slag weer snel uit de voeten te maken. Het oplossingspercentage van inbraken, ook die in woningen, is het afgelopen jaar vrijwel hetzelfde gebleven, te weten 25 procent. Het jaar daarvoor was dat een half procentje meer. Desondanks scoort Wierden nog uitzonderlijk hoog in de landelijke statistieken. In een onderzoek van weekblad Elsevier krijgt de gemeente een eerste plaats toegemeten, in de lijst van plaatsen van vergelijkbare omvang.
De serie inbraken is maar een van de vele zaken waar de 25 mensen van het korps Wierden het afgelopen jaar druk mee zijn geweest. In dat jaar werd overigens tot tevredenheid van de politie in totaal minder ingebroken en liep ook het aantal autokraken terug. Het aantal fietsendiefstallen blijft daarentegen onverminderd hoog. Vooral fietsen op het station in Wierden zijn relatief vaak de klos. Maar ook in de buitenwijken worden fietsen weggenomen. Bewoners zijn zich niet altijd bewust van de brutale manier waarop de dieven te werk gaat. Fietsen worden gewoon op een aanhanger of in een bestelbus geladen.
Punt van zorg is ook het toenemende gebruik van alcohol, al dan niet in combinatie met drugs. ?Dat baart ons wel zorgen?, zegt De Vries. ?En dan gaan er ook nog geluiden op om de openingstijden van de horeca te verruimen. Nou, daar zitten we echt niet op te wachten.?
Het aantal verkeersongevallen is vorig jaar in de gemeente Wierden afgenomen met 8,5 procent. Daar staat tegenover dat het aantal ongevallen met letsel is toegenomen.
Het verkeersgevaarlijk gedrag is niet afgenomen volgens de politie. Dit jaar wordt daarom de nadruk gelegd op wat wordt genoemd ?hufterig verkeersgedrag?, het asociale rijden. En dan gaat het om zaken als bumper kleven, inhalen over verdrijvingsvakken, onverantwoord hard rijden, anderen afsnijden enzovoort. ?We gaan inventieve controles houden?, aldus De Vries, die over de precieze aanpak nog niks wil zeggen.
Verder wordt het contact tussen de politie en de scholen sterk uitgebreid. Er liep een proef waarbij zes basischolen een ?adoptie-agent? hadden. Vanaf dit jaar geldt dat voor alle scholen. Goed contact was er ook met jongerenwerker Bram van de Veen. Die had veel zicht op de jeugd en praatte de politie regelmatig bij. De gemeente bezuinigt echter op het jeugdwerk waardoor Van de Veen veel uren moet inleveren en waar de politie zorgen over heeft.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 19-01-2006

Terug...