Woonwijk Enter Noord wordt De Berghorst

ENTER - Enters nieuwste woonwijk gaat De Berghorst heten, naar een havezate uit de zeventiende eeuw. De werktitel Enter-Noord is hiermee van de baan. Wierdens burgemeester L.B. Kobes is daar niet rouwig om. ?Dat was toch een naam met weinig uitstraling.?

Vijf Enternaren bedachten ieder voor zich dat De Berghorst de meest logische naam is voor de nieuwe wijk, negentien hectare groot en bedoeld voor ruim driehonderd woningen. Vier van hen krijgen een boekenbon, maar secretaris Johan Altena van de Stichting Buisjan werd gistermorgen gef?teerd in het gemeentehuis als d? bedenker van de nieuwe naam. ?Door loting gekozen?, verduidelijkte burgemeester Kobes. Altena kreeg een ballonvaart voor twee personen aangeboden. In totaal waren er trouwens vijftig inzendingen voor de prijsvraag die de gemeente Wierden had uitgeschreven. Er is inmiddels een logo ontworpen: de naam De Berghorst met daarin verwerkt ?de? sleutel van de vroegere havezathe.

Havezate De Berghorst lag ten noorden van Enter, in het gebied waar straks gebouwd gaat worden. Hier woonde de enige adellijke familie van Enter, de Van Staverdens die zich later zelfs Van Staverden tot Berghorst noemden. De havezate werd in 1818 afgebroken.

De Berghorst krijgt een ?dorps karakter?, aldus burgemeester Kobes in een toelichting op de plannen voor de wijk waar vanaf 2008 gebouwd wordt.

Ieder die zich betrokken voelt bij de nieuwe Enterse woonwijk kan op 28 november deelnemen aan het atelier De Berghorst. In vier workshops wordt dan (mede) bepaald hoe de wijk eruit moet gaan zien.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 12-11-2005

Terug...