Buisjan wil kapschuur bouwen voor exposities

Waar een Europese subsidie toe kan leiden, weet het bestuur van de Enterse oudheidkamer Buisjan inmiddels. Het begon met de bouw van een expositieruimte naast het klompenmuseum. Die ruimte komt er, daar is het bestuur inmiddels van overtuigd. Maar Enter krijgt ??k een ganzenmarkt, voor het eerst in mei 2007.

ENTER

De combinatie lijkt vreemd, want wat heeft de bouw van een kapschuur te maken met een ganzenmarkt? Het bestuur van Buisjan weet inmiddels beter. ?De subsidie komt van Leader Plus en is bedoeld om de structuur van het platteland te verbeteren.?

Leader Plus wil eigenlijk niet de bouw van een kapschuur financieren, maar is gespitst op nieuwe initiatieven om de leefbaarheid van het platteland te bevorderen, legt bestuurslid Marinus Jansen uit. ?Een ganzenmarkt, d?t vonden ze een pracht idee. Maar ook dat we bijvoorbeeld de Plattelandsvrouwen betrekken bij de jaarlijkse slachtvisite.? Het geld komt er dus wel, constateert hij. Geprobeerd wordt ook financi?le bijdragen van de gemeente Wierden en de provincie los te krijgen.

De kapschuur in oude stijl moet voor de oudheidkamer een probleem oplossen. Er is namelijk veel materiaal uit het verleden van Enter, maar dat ligt bij de oudheidkamer in de opslag. Jansen: ?We willen juist zoveel mogelijk laten zien. Die ruimte is er niet, dus hebben we het plan opgevat voor die kapschuur. Naast het klompenmuseum is er ruimte voor, zo?n vijftig vierkante meter. We zijn nu bezig met de gemeente over een bouwvergunning. Er is alleen wel haast bij, want bij Leader Plus willen ze dat de benodigde vergunningen eind dit jaar op tafel liggen.? De bouw van de kapschuur moet komende zomer beginnen.

De ganzenmarkt leeft nog slechts als idee bij het bestuur van de oudheidkamer. Vreemd is het niet, betoogt Jansen. ?Er woonden hier vroeger veel ganzenhandelaren. Enter heeft dus wel iets met ganzen.? Eind mei lijkt het bestuur van Buisjan een goed moment voor de ganzenmarkt die een evenement ? la de Enterse paardenmarkt moet worden.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 9-11-2005

Terug...