Klompenmaker kan veel leerlingen gebruiken

Klompenmaker Theo kan nog veel leerlingen gebruiken

Hij wordt in Enter een beetje gezien als de ?chte Nederlands kampioen klompen maken. Want Theo ter Horst maakt ze met de hand. En dus niet machinaal, zoals die andere kampioen.

ENTER

Bijna 30 jaar na zijn eerste kennismaking met het oude klompenmakersambacht mag Theo ter Horst (66) uit Wierden zich Nederlands kampioen klompen maken noemen. ?Ik heb het vak geleerd van echte Enterse ?professoren? als J.W. ten Hove (?Klits'n JanWilm?) en Herman Morsink (?Soels Herman?)?, vertelt Ter Horst.

Theo, timmerman van beroep, was in 1976 een van de deelnemers aan de toen voor het eerst gegeven klompenmakerscursus in Enter. Dat was een initiatief van wijlen Mans Pluimers (Mans van ?n Ab van Gediene oet ?n diek) om een bijna verdwenen oud ambacht in leven te houden.

Dat is redelijk gelukt, want in de afgelopen negenentwintig jaren hebben langs deze weg toch heel wat cursisten de kunst van het klompen maken leren kennen. ?Maar we kunnen ook dit jaar nog steeds nieuwe leerlingen gebruiken?, zegt Theo, die nu al weer vele jaren zelf als een ambachtelijke professor op de donderdagse klompenmakerscursus zijn kennis doorgeeft aan nieuwe leerlingen.

Verder is hij in de zomerperiode elke woensdag en donderdag in actie te zien bij de klompenmakersdemonstraties voor het klompen- en zompenmuseum aan de Hoge Brink in Enter.

Ter Horst pakte de titel op de klompenmanifestatie in St. Oedenrode na een spannende krachtmeting met een vijftal concurrenten. Het bestuur van de Oudheidkamer Buisjan in Enter huldigde hem en zijn echtgenote donderdagmiddag in het klompenmuseum.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 15-10-2005

Terug...