De Lee brengt zomp dichter bij Enter

ENTER - Met het gereedkomen van recreatieplas De Lee komt de Enterse zomp, die nog altijd haar ligplaats in Rijssen heeft, weer wat dichter bij Enter. Zaterdag werd De Lee geopend en natuurlijk was de zomp daarbij.

Vroeger werd de zomp gebruikt om partijen klompen mee over de Regge te vervoeren. Lang na het uisterven van dit gebruik van de zomp werd, in 1986, opnieuw een zomp te water gelaten: de Enterse zomp. Een replica van de Regt door Zee met dezelfde naam.

Maar nog nooit sinds de eerste tewaterlating heeft de twaalf meter lange platbodem, met z?n maximale breedte van 2,5 meter en een diepgang van veertig centimeter Enter gezien. Rijssen, de ligplaats bij de Pelmolen, en Nijverdal, een ankerplaats bij de Wilgenweard (is nu Grotestraat, red.), dat wel, maar Enter nooit. Verder dan Entergraven kwam de zomp niet: daar werd gedraaid.

Sinds zaterdag is dat anders. Recreatieplas De Lee is zover uitgediept, dat de zomp er kan varen. De stuw tussen de Regge en de recreatieplas moet er, plankje voor plankje, voor worden verwijderd. Het wandelbruggetje moet er voor open en dan is het nog passen en meten om de mast van de Regt door Zee door het sleufje te sturen. Maar dan is de Enterse zomp toch weer een stukje dichter bij Enter.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 26-09-2005

Terug...