Landinrichting rondom Enter jaar vertraagd

Provincie eerst terug naar tekentafel om grenzen met natuur duidelijker aan te geven

ENTER - De landinrichting rond Enter heeft een jaar vertraging opgelopen. Herhaaldelijke bezwaren en blijvende onduidelijkheid dwingen de provincie ertoe om de grenzen van toekomstig natuurgebied duidelijker aan te geven, voordat het plan kan worden vastgesteld.

Het werd de Landinrichtingscommissie Enter deze zomer duidelijk dat er nog steeds veel onrust heerst onder de boeren over de toekomst van het buitengebied. Uit gesprekken met de Land- en Tuinbouworganisaties (LTO) uit Almelo, Hof van Twente en Wierden trok de commissie de conclusie dat de ingeslagen weg meer tijd zou vergen dan ingeschat.

In januari en februari had Enter al kennis kunnen maken met een ?ontwerp-uitwerkingsplan? voor het gebied rond Enter. Meer dan honderd bezwaarschriften kwamen daarop, waarna ook al extra informatie-bijeenkomsten opgezet werden. Een en ander bleek nog niet genoeg. De onduidelijkheid spitst zich nu met name toe op de precieze grens van de toekomstige natuurgebieden.

De landinrichting rond Enter is een langlopend verhaal. Het maakt deel uit van het Reconstructieplan Salland-Twente. In totaal gaat het hier om een gebied van 4.850 hectare aan beide zijden van de Boven-Regge. Doel van het ruim 40 miljoen euro kostende project is om het buitengebied rond het dorp opnieuw in te richten, zodat zowel boerenbedrijven als natuurgebieden logischer op elkaar aansluiten. Ook wordt de waterhuishouding verbeterd. Voor de boeren betekent deze landinrichting een proces van verdwijnen, verhuizen of verkavelen, met het doel dat er uiteindelijk gezonde bedrijven overblijven. Ook de natuur is gebaat bij de landinrichting. De overheid streeft ernaar om door het hele land ?robuuste verbindingszones? aan te leggen, groenstroken waarlangs flora en fauna zich kan verplaatsen. Ook langs de Regge ligt zo?n verbindingszone in de planning.

De exacte grens van deze natuurstroken is nu wat zoveel onduidelijkheid oproept. Oorspronkelijk zou het antwoord daarop pas in 2008 gegeven worden. Dan buigt de provincie zich namelijk over de precieze ligging van de robuuste verbindingszone die de Sallandse Heuvelrug met Haaksbergen moet verbinden. Gedeputeerde Staten geven nu aan daar niet op te willen wachten. ?Wij willen ons beleid ten aanzien van de robuuste verbindingszone nader concretiseren, door de begrenzing naar voren te halen?, stelt het college in een brief aan Provinciale Staten. Duidelijkheid verschaffen is volgens GS hiervan het hoofddoel: ?Ook kleine aanpassingen van de begrenzing kunnen dan besproken worden.? Dat zou moeten leiden tot meer ?zicht op de gevolgen en het perspectief van het bedrijf en de te nemen maatregelen.? Plan is dat de exacte grens van deze zones in de lente ter inzage ligt. Daarna wordt het uitwerkingsplan vastgesteld.

bron: Twentsche Courant Tubantia, 24-09-2005

Terug...