Klompenmuseum 't Skopje Enter
Hogebrink 4, 7468 CB Enter, tel 0547 383854

In deze als museum ingerichte boerenschuur vindt U honderden handgemaakte en machinaal vervaardigde draagklompen uit binnen- en buitenland; klompen met allerlei verschillende functies zoals: de bruidsklomp, de smokkelaarsklomp, de muziekklomp en zelfs de voetbalklomp.

Ook klompenmakers-gereedschappen, waaronder bijlen, boren, een uitsnijder en een navelklos, worden getoond en bij demonstraties gebruikt. In de werkplaats naast de expositieruitme staan een tweetal machines uit de jaren 30, die de bezoekers laten zien op welke wijze vroeger machinaal klompen werden gemaakt. In het hoogseizoen worden wekelijks demonstraties gehouden van het oeroude ambacht handklompen. Ter plaatse kunnen in het museum ook draagklompen worden gekocht.

Geopend: half mei t/m half sept.: ma, wo t/m za 13.30 - 16.30 uur.

Groepen op afspraak


Oudheidkamer Buisjan, Dorpsstraat 42, Enter

“Buisjan” is een klein, apart gelegen boerenhuisje. Het is genoemd naar zijn laatste bewoner, “Buisjan” en doet thans dienst als oudheidkamer. De entree bestaat uit een zogenaamde “onderschoer” en het huisje is opgedeeld in diverse kamers.

Naast een kleermakerij vindt U hier een stoffen- en een kledingwinkeltje, waar Twentse kleding uit grootmoeders tijd te zien is. Een deel van de ruimte is bestemd voor de jaarlijkse wisselexpositie, bijv. ouderwets kinderspeelgoed, de barbier of de schoenmaker. Verder is er een snoepwinkeltje met ouderwets snoepgoed en de mogelijkheid om koffie of iets fris te drinken met een echte Twentse Krentenwegge.

Geopend: half mei t/m half sept.: ma t/m za 13.30 - 16.30 uur. di en zo gesloten.

Groepen ook buiten openingstijden op afspraak


Zompen Museum
Hogebrink 4
7468 CB Enter
0547-383854

Enter was vroeger een echt schippersdorp. Rond 1700 woonden er wel zo’n 120 schippers. Op de Regge, de rivier die langs Enter stroomt, voeren ze platbodemschepen, die “Zompen” genoemd werden. Ze vervoerden o.a. klompen, hout, stenen, textiel en turf. In het museum staat 'De regt door zee', uit 1870.

De tentoongestelde zwaarden en verschillende delen van de romp zijn nog goed intakt. Naast verschillende modellen van de Zomp is er ook een scheepswerkplaats ingericht. Interessant is ook de grote wand waarop de loop van de Regge staat afgebeeld. Deze stroomt behalve langs Enter ook langs Rijssen en Nijverdal en mondt uit in de Vecht. Op de zolder van het museum is een expositie van diverse oude gereedschappen, waaronder een reuze weegschaal, waarop U zich eventueel zelf kan wegen. Een inmiddels afgebroken boerderij uit Enter heeft het originele materiaal geleverd, waarmee het Zompenmuseum is opgebouwd.