Boer'n Klomp'n fietsroute 1, 35 kilometer

1. Start bij VVV in Enter

Het VVV-kantoor ligt ingeklemd tussen het Klompenmuseum 'Skopke' en het Zompenmuseum. Het klompenmuseum bevindt zich in een oude boerenschuur. U vindt er honderden handgemaakte en machinaal vervaardigde klompen. In het hoogseizoen worden wekelijks demonstraties klompenmaken gegeven. In het Zompenmuseum vindt u een gerestaureerde 'zomp'. Vroeger voeren veel van deze platbodemschepen op de Regge. Enter was dan ook een echt schippersdorp. Rond 1700 woonden er zo'n 120 schippers in het dorp. De zompen vervoerden hout, stenen, textiel, turf en uiteraard klompen. Even verderop in de Dorpsstraat kunt u in een klein, apart gelegen boerderijtje de Oudheidskamer Buisjan bezoeken. Naast een kleermakerij vindt u hier een stoffen- en kledingwinkeltje uit grootmoederstijd. Verder is er een snoepwinkeltje met ouderwets snoepgoed. U kunt er ook een kopje koffie met echte Twentse krentenwegge krijgen.
Openingstijden musea: half mei tot half september, ma en wo t/m za van 13.30 - 16.30 uur.

2. Met rug naar VVV, linksaf
3. Rechtsaf de Zwiksweg in, links aanhouden en de Weitakkersweg in
4. Rechtsaf de Boomkampsweg in tot aan de Achteresweg
5. Rechtsaf tot de Witmoesdijk
6. Oversteken, weg links aanhouden, Eversdijk
7. Na 50 meter rechtsaf langs 'De Elsgraven' de fietsbrug oversteken en linksaf de zandweg in.

Aan de rechterkant in de hoek van het bouwland ligt een kikkerpoel.

8. Einde zandweg linksaf (over water) naar Eversdijk, rechtsaf richting Rijssen.

Rechts bij het riviertje de Regge is enkele jaren terug een oude Reggearm uitgebaggerd. Het resultaat is een prachtig natuurterreintje. In 1998 kreeg de initiatiefnemer en eigenaar de heer Eertink hiervoor de 'natuurprijs' van de gemeente Wierden.

9. Op Witmoesdijk rechtsaf de viaduct over
10. Op kruising rechtsaf de Pelmolenweg in
11. Eerste weg rechtsaf, Pelmolenpad, naar de Pelmolen en de Enterse zomp

De Pelmolen, een achtkantige stellingmolen, in Holland gekocht, is in 1752 hier aan de oevers van de Regge weer opgebouwd als olie- en pelmolen. Het was één van de belangrijkste industriemolens van Twente. Oliehoudende zaden, zoals lijnzaad en koolzaad, werden in de molen geplet en verwarmd, waarna de olie eruit werd geperst (olieslagerij). De lijnkoeken, die over bleven, werden als veevoer gebruikt. Andere zaden, zoals gerst werden gepeld tot gort. De molen is inmiddels grondig gerestaureerd en is nog regelmatig in bedrijf en maakt zelfs weer lijnolie. Het beheer van de molen is in handen van een stichting. De pelmolen is open van april tot en met september, op werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur.

Achter de Pelmolen ligt de 'Regt door Zee', een nagebouwde Enterse zomp. Vroeger voeren honderden van deze platbodems over de rivieren in Oost-Nederland. De zomp was een handig vervoermiddel. Als er niet gezeild kon worden, kon één man de schuit voortslepen. De zompen werden allemaal in Enter gebouwd. Van de originele 'Regt door Zee' liggen nog restanten opgeslagen in de Pelmolen. Met de zomp kunnen rondvaarten worden gemaakt. In de maanden juli en augustus wordt tussen 10.00 en 17.00 uur (bij voldoende deelname) op woensdag gevaren met passanten (vertrek ieder heel uur). Bij de Pelmolen staat een ooievaarsnest. De bedoeling is om in de Reggestreek nog meer van deze ooievaarsnesten te plaatsen.

12. Terug naar de Pelmolenweg. Rechtsaf tot aan de Wierdensestraat
13. Rechtsaf (fietspad) tot aan de stoplichten
14. De Reggesingel oversteken en linksaf het fietspad volgen
15. Eerste weg rechtsaf de Molendijk (Noord) op

U komt langs recreatiecentrum 't Mölke. Hier kunt u een kano huren voor een tocht over de Regge.

16. Op driesprong rechtdoor de Dennenweg in

Rondom en in de boerderijen kunt u de boerenzwaluw aantreffen. Deze snelle wendbare vogel is een graag geziene gast op het platteland. De nesten zitten tussen de balken in de gebouwen. Een andere zwaluwsoort bouwt z'n nest aan de gevel. De boerenzwaluw overwintert in zuidelijk Afrika en legt jaarlijks zo'n 10.000 km af. Als ze haast hebben, kunnen ze deze afstand in 30 dagen afleggen.

17. Op de volgende kruising rechtdoor en eerste onverharde weg rechtsaf, Zunaweg

Het is u wellicht opgevallen dat er in het gebied veel eikebomen staan, die bijna helemaal begroeid zijn met klimop. Weest u gerust, zolang de top nog zichtbaar is, ondervindt de boom hiervan geen enkele hinder.

18. Op verharde weg rechtsaf en bij driesprong rechts de Zunaweg aanhouden
19. Op kruising linksaf de Zunaweg blijven volgen, de Regge oversteken
20. Op kruising rechtsaf de Klokkendijk in, 2e weg links, dit is splitsing met Schapendijk

Recht voor u, aan de Klokkendijk 14, ligt de boerderij van de familie Lammers. Het bedrijf verhuurt ondermeer huifkarren. Op het terras kunt u uitrusten onder het genot van een drankje, 2e kop koffie gratis. Op het terrein staan mooie grote eikebomen. U kunt er ook een natuurwandeling maken.

21. Linksaf de Schapendijk in, rechts aanhouden
22. Bij kruising linksaf de Schapendijk blijven volgen

Aan de linkerkant in de bocht van de weg ligt op no. 22 de boerderij van familie Klein Douwel. Het bedrijf verkoopt 'Reggeland Beef' aan huis en levert het rundvlees in pakketten. De runderen worden op het bedrijf op diervriendelijke wijze in groepen gehouden. De natuurlijke voeding zorgt voor een smakelijkk stukje vlees. U bent welkom om op de boerderij te komen kijken en uiteraard ook om te proeven (alleen op afspraak). We raden u niet aan om het vlees onder de snelbinder op uw fiets mee te nemen, later ophalen kan ook. Op de boerderij zijn door de volgelwerkgroep Twente een aantal nestkasten geplaatst voor de kerkuil en de steenuil. Inmiddels zijn beide uilensoorten op de boerderij gesignaleerd.

23. De Schapendijk rechts aanhouden en eerste weg rechtsaf, Notterweg

U komt langs een groep struisvogels. Deze vogels worden gehouden voor de slacht (biefstuk) en voor de opfok (eieren). De dieren zijn erg nieuwsgierig en pikken op alles wat blinkt. Struisvogels zijn niet agressief, maar bij een dekrijpe haan kun je beter uit de buurt blijven. Als een struisvogel bang is, bv bij onweer, legt hij zijn kop plat op de grond. De kop in het zand steken is dus een fabeltje. Een struisvogel kan tachtig tot honderd jaar oud worden. Een volwassen vogel is ruim 2,5 meter hoog. De hennen leggen 30 tot 70 eieren per jaar. Van de eieren kan een behoorlijke omelet worden gemaakt, ze wegen namelijk zo'n 1,5 kg per stuk.

24. Eerste weg rechtsaf de Bosweg in, rechtdoor het fietspad op, langs zandweg
25. Bosweg blijven volgen tot aan spoorwegovergang
26. Overweg oversteken en direct rechtsaf de Bussinkweg in
27. Tot aan de Rijssensestraat, rechtsaf over de parallelweg
28. Na ca. 100 meter de Rijssensestraat oversteken
29. Links de Zeggertsweg in, gaat over in zandweg met fietspad
30. Op kruising met verharde weg (Sluizendijk) rechtdoor de Kloosterhoeksweg in


Op de eerste boerderij aan de linkerkant van de weg woont de familie Woolderink. Erver Woolderink is een typisch Twentse boerderij met in de voortuin een oude waterput. Aan de overkant van de weg vindt u links naast de koeienstal een palingkwekerij. De kwekerij is niet te bezoeken, omdat de paling het beste gedijt in rust en in het donker. De paling begint zijn leven als glasaal om te eindigen als smakelijk gerecht. De koeienstal kunt u wel bekijken. Een rondleiding is ook mogelijk, maar dit kan alleen op afspraak. U kunt ook een wandeling door het weiland maken, met als eindbestemming een fraaie kikkerpoel. Indien iemand op het erf aanwezig is, kunt u de weg naar de kikkerpoel vragen. Het bedrijf van de familiew Woolderink heeft een 'natuurbedrijfsplan' op laten stellen. Op het bedrijf is veel onderhoud gepleegd aan houtwallen en singels. Verder is er een jonge boomgaard aangeplant en zijn er nestkasten voor de kerkuil en steenuil geplaatst.

31. Links aanhouden tot weer aan de Sluizendijk

De omgeving is uitermate geschikt als leefgebied voor de marterachtigen, zoals de wezel, hermelijn, de bunzing, de steenmarter en de boommarter. Hun favoriete verblijfsplaatsen zijn houtwallen, hooibergen en zolders van schuren. Tot voor kort werden deze prachtige dieren bestreden, want ze stonden bekend als kippendieven en eierrovers, vooral de bunzing was een gevreesde rover. Ook vielen veel marters ten prooi aan het wegverkeer. Omdat de dieren een groot leefgebied nodig hebben, leggen ze grote afstanden af. Van de steenmarter is bv. bekend dat deze 's nachts wel meer dan 10 km kan afleggen. Gelukkig neemt hun aantal weer toe, dankzij het aanleggen van zogenaamde fauna passages onder wegen.

32. Oversteken en Kloosterhoeksweg blijven volgen tot aan Rijssensestraat
33. Tweede weg rechtsaf (richting Ypelo) de 1e Nieuwstadweg in en deze volgen tot aan de Enterweg, hier linksaf
34. Tweede weg rechtsaf de Kippershoekweg in (fietspad)

U komt langs zelfplukkwekerij De Haar. Zolang er bessen zijn, kunt u deze zelf gaan plukken, smakelijk voor onderweg.

35. Tot aan de Ypeloweg, hier rechtsaf (na 100 meter links boerderij van familie Eertink)
36. De Eksosche Aa oversteken, Ypeloweg alsmaar blijven volgen
37. Na ongeveer een kilometer rechtsaf de Ypeloschoolweg in

U komt langs 't Meesterhuis. De heer en mevrouw van der Valk staan zelf nog voor de klas, maar zorgen ook voor logies en ontbijt. Daarnaast kunt u op het terras genieten van een geurig bakje koffie of een kruidig kopje thee met scones. U kunt dan tevens de nieuw aangelegde kruidentuin bewonderen. Het is ook mogelijk om een wandeling langs de Eksosche Aa te maken of zelfs een kano te huren

38. Rechtsaf de Ypeloschoolweg vervolgen, weer de Eksosche Aa over
39. Eerste verharde weg linksaf (richting Rijssen)
40. Tot aan Enterweg en hier linksaf

Even naar rechts, ligt aan de rechterkant van de Enterweg op no. 13 bloemenboerderij Ans, waar u haar zelfgemaakte bloemstukken kunt bewonderen

41. Enterweg vervolgen, de Regge oversteken, weg gaat over in Wierdenseweg

Na de Regge, direct links van de weg, ligt boerderij 't Exoo van familie Busger op Vollenbroek op no. 28. Hoewel geheel verbouwd is de boerderij nog erg karakteristiek. Het dak is met riet bedekt en heeft een zogenaamd wolfsend. De boerderij is al bewoond sinds 1475. Ook het stiepelteken en het oelebord ontbreken niet. Op de boerderij broedt al jaren een kerkuil. In vorige eeuwen werden hier bij laag water de Enterse zompen in- en uitgeladen. Vanaf 1997 is het bedrijf omgeschakeld naar biologische landbouw. Dit geldt voor zowel de akkerbouw (voedergewassen) als de veehouderij (melkvee en de varkens). In Overijssel zijn er nu zo'n tachtig biologische landbouwbedrijven en er komen er elk jaar meer bij. In de biologische landbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en speelt het dierwelzijn een belangrijke rol. Zo worden de varkens op stro gehouden en kunnen ze bij droog weer zelfs het weiland in. De producten van de biologische landbouw zijn herkenbaar aan het Eko-keurmerk. Het bedrijf is bezig met het inrichten van een winkeltje voor de verkoop van vlees en zuivel. U kunt het bedrijf bezoeken en over een fraai natuurpad wandelen, langs poelen, plasdras slootjes en een vleermuizenverblijf.
Rondleidingen worden verzorgd op dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.00 - 17.00 uur (graag vooraf bespreken).

Let op: vanaf hier kunt u verder met Route 2 (vanaf punt 9) of weer terug naar het dorp.

Terug naar het dorp:
42. Wierdenseweg vervolgen, na 50 meter rechtsaf het fietspad op. Leijeweerdsdijk
43. Op T-splitsing, linksaf de zandweg volgen
44. Na 100 meter rechts de fietsbrug oversteken
45. Op de Eversdijk linksaf
46. Rechts aanhouden, de Achteresweg in
47. Kruising oversteken, eerste weg linksaf, Boomkampweg
48. Einde weg linksaf en over de Weitakkersweg weer terug naar de VVV